Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алфа Ромео ще запише последния си старт със Заубер в Абу Даби

Алфа Ромео ще запише последния си старт със Заубер в Абу Даби

2780
0
Алфа Ромео С43
снимка, Алфа Ромео

Гран при на Абу Даби ще бъде специален момент за Алфа Ромео. Екипът от Хинвил записва последното си участие, носейки името на италианския автомобилен производител. По случай финала на сезона и на това партньорство, Алфа Ромео отново ще използва специалната разцветка от Лас Вегас.

Алфа Ромео и Заубер работят заедно от 2018 г. От началото на следващия сезон базираният в Хинвил отбор носеше името на италианската марка. Партньорството между двете страни бе търговско и не включваше техническа помощ от страна на автомобилния производител. Разбира се, тимът на Алфа Ромео има близки взаимоотношения с Ферари, които ще продължат до края на 2025 г.

Швейцарският отбор носеше името на Алфа Ромео в продължение на пет кампании. Най-добрият резултат на екипа е в Гран при на Бразилия. Тогава Кими Райконен и Антонио Джовинаци финишира четвърти и пети и донесоха ценни точки.

Миналата година бе изключително успешна за Алфа Ромео/Заубер. Отборът от Хинвил финишира на шесто място при конструкторите. Това в крайна сметка се оказа най-добрият резултат откакто започна партньорството между двете страни.

Този сезон Алфа Ромео направи сериозна крачка назад. Понастоящем швейцарците заемат девето място при конструкторите и се борят с отбори като Хаас, Алфа Таури и Уилямс. Целта на отборът е да запише едно силно финално състезание. По този начин ще се сложи един добър край на дългогодишното търговско сътрудничество

„Един дълъг и изпълнен с предизвикателства сезон е към своя край. Изминаха девет напрегнати месеца. Не може да се отрече, че не успяхме да оправдаем очакванията, които си бяхме поставили в началото. По време на тези 21 състезания имаше лоши и добри дни. Ние винаги се държахме заедно като отбор, както трябва да бъде“, сподели Алесандро Алуни Брави.

„Въпреки всички предизвикателства, екипът на пистата, този домакините в Хинвил и, разбира се, нашите пилоти, никога не се въздържахме да работим усилено, за да подобрим и доразвием нашия автомобил. Точно затова трябва да се гордеем с усилията, които положихме – и да ги запазим като основа и отправна точка за сезона, който предстои“, обясни представителят на Алфа Ромео.

„Сега ни очаква едно последно състезание. Тъй като основните ни конкуренти не спечелиха точки в Лас Вегас, класирането остана непроменено. Пред нас има още един шанс да се опитаме да подобрим допълнително позицията си в класирането. На всичкото отгоре този състезателен уикенд ще отбележи края на партньорството с нашия титулярен партньор Алфа Ромео. Ние възнамеряваме да почетем за последен път тази връзка и да отпразнуваме тези шест плодотворни години заедно. През тях и двете ни марки процъфтяваха и се развиваха. Всички сме готови да дадем всичко от себе си до карирания флаг в неделя вечерта, за да се опитаме да завършим сезона с положителна оценка“, завърши Алесандро Алуни Брави.

Валтери Ботас има добри спомени от Абу Даби. Състезателят на Алфа Ромео спечели състезанието на Яс Марина през 2017 г. Освен това той има още два подиума тук, записани през 2014 и 2020 г.

„Ето че се озовахме в Абу Даби за последното състезание за годината. Сезонът беше натоварен и изпълнен с предизвикателства. Въпреки че не постигнахме целите, които си бяхме поставили през януари, смятам, че все пак можем да кажем, че работихме наистина усилено, за да разберем по-добре нашия пакет. Заедно с това научихме много уроци, които ще ни помогнат през 2024-та“, каза Ботас.

„Беше наистина жалко да видя, че състезанието ми свърши почти след първия завой, тъй като изглеждахме силни през целия уикенд. Бях убеден, че можехме да донесем точки. Все пак никой от нашите конкуренти не спечели точки в Лас Вегас и класирането остава непроменено. Този уикенд имаме още един шанс да се представим добре и да подобрим позицията си. Мотивирани сме да направим всичко възможно, за да го постигнем“, добави състезателят на Алфа Ромео.

Другият пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу финишира 12-ти в миналогодишното състезание в Абу Даби. Китайският състезател също се надява да завърши сезона по възможно най-добрия начин

„Сякаш вчера се подготвяхме за старта на новия сезон в Бахрейн. Вече сме на прага на последния състезателен уикенд за годината. Вторият ми сезон във Формула 1 е към своя край. Мога да кажа, че се гордея с напредъка и израстването, които постигнах като пилот през тази година. За съжаление, нещата не се развиха съвсем по план за нас този сезон. Все още имаме още едно състезание, за да се опитаме да подобрим позицията си в класирането, да направим добро състезание и да пренесем тази инерция в паузата“, заяви Жу.

„Поглеждайки назад към Лас Вегас, имах много наситено състезание с много битки, въпреки че не успях да подобря позицията си от мястото, от което стартирах. Преките ни конкуренти също не успяха да влязат в челната десетка. Това означава, че битката все още е отворена. Целият отбор е готов и решен да направи всичко възможно, за да се опита да подобри позицията си в класирането. Това би било хубав начин да завършим сезона си както екипа у дома в Хинвил, който работи толкова упорито през цялата година, така и за нашите фенове и за тяхната непоколебима подкрепа“, завърши пилотът на Алфа Ромео.