Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас: За съжаление, състезанието ми до голяма степен бе съсипано още в...

Ботас: За съжаление, състезанието ми до голяма степен бе съсипано още в първия завой

644
0
Валтери Ботас, Алфа Ромео
Валтери Ботас, снимка Алфа Ромео

Валтери Ботас коментира събитията от Гран при на Лас Вегас. Пилотът на Алфа Ромео каза, че „състезанието му до голяма степен е било съсипано в първия завой“ заради инцидент. Ботас също така каза, че е пропуснал огромна възможност да прибави още точки към скромния си актив.

Ботас показа отлична скорост в началото на уикенда във Вегас. Опитният финландец записа второто си участие в Q3 за последните три кръга. Очакванията бяха той да се бори за точки и да помогне в борбата на своя тим с Алфа Таури и Уилямс

За съжаление, надеждите на Ботас бяха попарени още на първи завой. Тогава Фернандо Алонсо се завъртя заради ниското сцепление на трасето. В резултат на това имаше верижна катастрофа, в която участва и Ботас. Състезателят на Алфа Ромео се докосна с Алонсо, макар да наби спирачки. В същото време състезателят на Алфа Ромео бе ударен от връхлитащия Серхио Перес.

34-годишният състезател продължи напред и влезе в бокса за ново предно крило. Въпреки това представянето му се влоши и не му позволи да се бори за позиции в челната десетка.  Ботас разкри, че надпреварата му е била компрометирана заради пораженията в задната част на неговия болид.

„Стартирах от доста добра позиция. За съжаление, състезанието ми до голяма степен бе съсипано още в първия завой. След контакта с Фернандо [Алонсо] получих удар в задната част, което повреди дифузьора ми и унищожи всякакъв шанс да напредна и да възстановя загубените позиции. След това състезанието беше дълго и трудно заради липса на темпо, а също и на сцепление“, сподели Ботас.

„Беше наистина разочароващо, особено след като бяхме уверени, че можехме да постигнем добър резултат. Така и не получихме възможност да покажем истинското си представяне“, продължи пилотът на Алфа Ромео. „Като положителен резултат от уикенда мога да кажа, че темпото ни в една обиколка определено се подобри. Това ни позволи да влезем в Q3 вчера. Никой от преките ни конкуренти не донесе точки, което оставя нещата все още отворени. Сега се отправяме към Абу Даби за последното състезание за сезона. Ще дадем всичко от себе си, за да се върнем в челната десетка и да се опитаме да завършим сезона по най-добрия начин“, заключи Валтери Ботас.

Съотборникът на Ботас Гуаню Жу финишира 15-ти във Вегас. Китаецът успя да избегне хаоса в първата обиколка. След това той се движеше близо до челната десетка, преди да започне да се бори с гумите и да бъде изпреварен от няколко автомобила

„Състезанието беше доста забавно за мен. Имаше няколко добри битки и добри маневри, въпреки че в крайна сметка не спечелих точки. Трябваше да предприема някои действия на старта, така че не можах да се възползвам от хаоса пред мен и избрах да спра в бокса при появата на кола за сигурност. Това означаваше, че трябваше да направя 30 обиколки с гуми медиум. Стратегията проработи добре и ми позволи да наваксам няколко места и да вляза в битка с Люис [Хамилтън] и Фернандо [Алонсо]“, каза Жу.

„Тъй като нямах повече спирания в бокса, бях изложен на голям риск в последните десет обиколки. Гумите ми бяха приключили и времената ми за обиколка започнаха да падат. В крайна сметка финиширах 15-ти. От друга гледна точка, стартирайки от 17-о не ни остави много шансове да спечелим точки, но поне се забавлявахме в битката. Сега трябва да се съсредоточим върху Абу Даби. Това е последното състезание за сезона и сме решени да направим добър уикенд“, завърши състезателят на Алфа Ромео.