Начало Избрани Алфа Таури променя името си от догодина

Алфа Таури променя името си от догодина

2327
0
Алфа Таури
снимка: Майкъл Потс

Алфа Таури ще промени името си през 2024 г. Това потвърди д-р Хелмут Марко. Според неговите думи, екипът от Фаенца трябва да носи друго наименование, за да следва Ред Бул доколкото е възможно. Австриецът отказа да разкрие как би се казвал младежкият отбор от началото на следващата година.

Представянето на Алфа Таури върви все по-надолу през последните няколко сезона. Понастоящем базираният във Фаенца отбор заема десетото място при конструкторите с актив от едва 2 точки. Това е причината за намесата на „големия брат“ Ред Бул. Австрийците искат да заздравят връзката си с младежкия си екип и да доставят възможно повече части от 2024-та нататък

По-близката работа ще отбележи завръщане към първоначалната динамика на Ред Бул и Торо Росо от времето, когато отборите влязоха в спорта. Тогава „Червените бикове“ снабдяваха своя младши отбор с повече части, отколкото в момента. Но през последните години Торо Росо/Алфа Таури започна да следва своя посока и да не работи толкова много с Ред Бул.

Вторият отбор на Ред Бул претърпя първата си трансформация в края на 2019 г. Тогава екипът бе преименуван от Торо Росо на Алфа Таури. Целта на тази промяна бе свързана с промотирането на модната марка на австрийците.

Въпреки това линията за дрехи така и постигна успеха, който бе очакван от ръководството на Ред Бул. Австрийската компания така и не вложи някакви сериозни усилия и да помогне за увеличаването на продажбите на марката дрехи. В настоящия момент дрехите на Алфа Таури се продават в ограничен брой страни, които приемат старт от F1.

В края на март д-р Марко намекна, че се обмисля смята на името на Алфа Таури. Австриецът потвърди, че е разговарял по този въпрос с висшето ръководство на Ред Бул.

Марко не скри и недоволството си от настоящата ситуация в отбора. Въпреки това той многократно отрече тимът да бъде продаден или преместен изцяло във Великобритания.

Догодина Алфа Таури ще претърпи сериозна трансформация. Отборът вече няма да бъде ръководен от Франц Тост. Австрийският специалист се оттегля от досегашния си пост и вече ще бъде в ролята на консултант. Негов наследник е Лоран Мекис. Французинът ще бъде подпомаган от Петер Байер

„През 2024 г. Алфа Таури ще има двама нови лидери – Лоран Мекис и Петер Байер. Освен това ще има нови спонсори и ново име“, потвърди Марко в интервю за австрийското издание „Kleine Zeitung“.

„Ориентацията е ясна- следваме пътя на Ред Бул, доколкото позволяват правилата. Напълно е грешно хората във Фаенца да конструират всичко напълно сами“, добави австриецът.

Д-р Марко така и не каза дали Юки Цунода и Ник де Врис влизат в плановете на Алфа Таури за следващия сезон.

„По принцип Юки прави много добър сезон с не толкова задоволителни резултати и няколко наказания, но като цяло представянето му е добро. Що се отнася до Де Врис, определено не сме доволни от резултатите му и обмисляме какво можем да направим по този въпрос.“