Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Автомобилите от F1 не са създадени за писти като тази в...

Алонсо: Автомобилите от F1 не са създадени за писти като тази в Лас Вегас

3111
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо коментира оформлението на пистата в Лас Вегас. Пилотът на Астън Мартин е категоричен, че автомобилите от F1 не създадени за такива трасета. Според Алонсо, в основата на календара на F1 са по-класическите писти като Спа, Силвърстоун, Барселона, Сузука и др.

Миналия уикенд F1 се състезава в Лас Вегас. Домакин на събитието бе улична писта с дължина 6.2 км и преминаваща през булеварда „Лас Вегас Стрип“. Оформлението на трасето бе доста нетипично за стандартите на F1. То се състоеше от няколко много дълги прави, както и няколко доста бавни завои. Повечето бавни криви бяха разположени около така наречената сфера. За съжаление, ниската скорост в тези участъци не позволи на състезателите да се следват по-близо и да опитват изпреварвания

Алонсо взе участие в първия нощен старт на територията на САЩ. Двукратният световен шампион стана жертва на мелето в първата обиколка и загуби доста позиции. Алонсо в крайна сметка успя да навакса част от местата и финишира девети. Това бе сравнително добър резултат за него, като се има предвид не толкова добрата топ скорост на неговия болид.

42-годишният състезател не остана никак впечатлен от новото трасе за F1 във Вегас. Според него, карането на такава писта не е никак забавно и отнема част от блясъка на спорта.

„Автомобилите от F1 не са създадени за писти като тази в Лас Вегас. Не е много забавно да се кара с 360 км/ч на места, където няма толкова сцепление и видимост, както и при толкова големи отскоци“, сподели Алонсо.

„Знам, че отвън шоуто може би изглежда добре. Въпреки това смятам, че тези автомобили не са създадени да преминават през завои със скорост от 80 км/ч. Те са направени, за да отидат на трасета като Сузука, Барселона и Силвърстоун и да използват максимално потенциала си. Именно трябва да балансираме шампионата и календара.“

„Да, разбирам, че правим нещо ново и уникално. Въпреки това не мисля, че това е единственият начин за развитие на шампионата. Трябва да запазим и традиционните състезания, където автомобилът от F1 може да блесне най-добре“, каза още пилотът на Астън Мартин.

Алонсо така и не можа да опише случилото се на старта на състезанието.

„Все още не съм гледал повторения, а и все още трябва да видя какво точно се случи“, каза Алонсо.

„Загубих колата и не знам дали бях в сандвич между две коли или бях сам. Помислих, че всичко е свършило, когато видях Алфа-та [на Ботас]. Бях обърнат в грешната посока, така че съм доволен от крайния резултат и спечелването на точки“, завърши Фернандо Алонсо.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл финишира пети. Канадецът записа едно изключително силно състезание и спечели ценни точки за Астън Мартин. Отборът от Силвърстоун води борба с Макларън за четвъртото място при конструкторите

„Това беше забавно състезание. Спечелих 10 позиции в първия завой, когато много други пилоти минаха през зоната за сигурност. Веднага почувствах, че всичко може да се случи“, каза Строл.

„От онзи момент нататък бяхме на преден план и атакувахме през цялото състезание. Направихме няколко добри стратегически решения. Направихме питстоп по време на двете коли за сигурност, а след това успях да изпреваря няколко автомобила в завой 1, за да си осигуря петото място на финала. Това беше страхотна писта за състезания. Доволен съм  че успяхме да направим добро шоу за феновете“, завърши Ланс Строл.