Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Честно казано, в момента не се борим за нищо

Алонсо: Честно казано, в момента не се борим за нищо

2426
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо записа едно разочароващо състезание в Мексико. Пилотът на Астън Мартин отпадна от борбата в средата на надпреварата и отново си тръгна с празни ръце. Алонсо няма големи очаквания до края на сезона и добави, че в „момента не се бори за нищо“.

Алонсо потегли от 13-та позиция в снощното състезание на пистата в Мексико Сити. Испанецът не стигна до Q3 за втори пореден уикенд и продължи да се представя все по-незадоволително

Алонсо направи добър старт и успя да спечели няколко места. След това обаче темпото му започна да спада, тъй като се оказа, че е минал върху отломки от колата на Серхио Перес. Състезателят на Ред Бул имаше контакт с Шарл Льоклер (Ферари), след който на трасето имаше парчета от неговата кола. Мексиканецът в крайна сметка се прибра в бокса и отпадна още в първата обиколка от домашната си Гран при.

Алонсо продължаваше да трупа изоставане с напредване на надпреварата в Мексико. В обиколка №47 той бе извикан в бокса и приключи участието си в състезанието. От Астън Мартин не обявиха причината за отпадането на Алонсо. Предполага се, че това се дължи заради пораженията в долната част на неговата кола.

Двукратният световен шампион остана реалист след второто си отпадане от началото на сезона. Той призна, че в момента неговият тим не се бори за нищо и че очаква да продължи да се смъква надолу в подреждането.

„Честно казано, в момента не се борим за нищо. Ще се учим, дори ако трябва да стартираме от питлейна. Знаете, че това е по-полезно, отколкото просто да изкараме уикенда“, сподели Алонсо.

„Позицията ни в шампионата при конструкторите е фиксирана. Но очаквам да загубим няколко места в класирането при пилотите“, продължи пилотът на Астън Мартин. „Невероятно е, че сме пред Ферари, Джордж или Ландо, или каквото там. Но ще загубим тези позиции, тъй като те разполагат с много бърз автомобили. И все пак, нека да видим какво можем да направим до края на сезона“, каза още Алонсо.

Алонсо е категоричен, че Астън Мартин прави всичко възможно, за да се върне в правия път

„Работим колкото можем повече. Не става дума за това, че просто сме доволни от ситуацията. Това не е позицията, в която бихме искали да бъдем. В същото време работим много усилено, за да обърнем ситуацията в наша полза“, обясни Алонсо.

„Понякога се учиш повече от трудностите, отколкото от празненствата. Да ви кажа в момента ни е наистина трудно. Опитваме да направим колкото се може повече тестове, да дадем колкото се може повече обратна връзка на хората във фабриката в Силвърстоун. Както казах, надяваме се да завършим на високо, а не на ниско ниво.“

Испанският ветеран също така вярва, че може да запише по-силни резултати в последните три старта за сезона.

„Мисля, че е можем да запишем добър резултат. Все още трябва да отидем на три различни места и на три различни писти. Това ще ни даде повече данни за автомобила.“

„Всичко зависи от това дали ще завършим сезона на високо ниво. Смятам ли, че ще се борим за подиуми или нещо подобно? Не особено. Все пак мисля, че все още имаме възможност да спечелил ценно точки“, завърши Фернандо Алонсо.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл също отпадна от надпреварата в Мексико Сити. Канадецът имаше контакт с Валтери Ботас (Алфа Ромео), след който имаше поражения в колата и се оттегли в бокса.

„Имахме малко по-добър автомобил, след като направихме някои промени в настройките през нощта. Въпреки това все още нямахме необходимото темпо, за да се състезаваме в по-предната част на стартовата решетка“, каза Строл.

„Трябваше да се оттегля заради контакт с [Валтери] Ботас между 13-и и 14-и завой. Сега фокусът ми се премества върху Бразилия и опитите да извлечем максимална полза от последния спринтов уикенд за годината. Знам, че всички на пистата и в завода натискат здраво, за да продължат подобрят колата. Това е всичко, което можем да направим в момента“, добави пилотът на Астън Мартин. Заради лошите резултати в последните няколко старта, британският отбор се смъкна на петото място при конструкторите. Добрата новина обаче е факта, че Астън Мартин на практика е бетонирал тази позиция, тъй като има сериозен аванс спрямо Алпин.