Начало Избрани Aлонсо: Доволен съм от днешното състезание

Aлонсо: Доволен съм от днешното състезание

1568
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Отборът на Алпин записа двойно класиране в зоната на точките в днешната Гран при на Франция. Пилотите Фернандо Алонсо и Естебан Окон завършиха съответно на шеста и осма позиция. Благодарение на това бяха спечелени общо 12 точки, които помогнаха на Алпин да се изкачи на четвърто място при конструкторите и да изпревари Макларън.

Алонсо направи фантастичен старт, след като изпревари Ландо Норис и Джордж Ръсел. Испанецът се движеше на пета позиция след отпадането на Льоклер в обиколка номер 18 и направи спиране в бокса. До края на надпреварата Алонсо загуби позиция от Карлос Сайнц и успя да задържи зад себе си Норис. Испанецът сподели, че е доволен от постигнатия резултат и спечелените точки за Алпин. Двукратният световен шампион подобри и рекорда за най-много направени обиколки в F1- 18 672.

„Доволен съм от днешното състезание, което беше добре изпълнено от наша страна. Управлявах добре темпото и гумите на Пирели. През този уикенд трябваше да работим върху много неща по отношение на баланса на автомобила. В крайна сметка завърших точно зад първите пет коли, така че в имах много добро състезание и повече точки на таблото“, сподели Алонсо.

„Направих добър старт и се изкачих до пето място. След това загубих едно място и може би се върнах на нормалната си позиция в състезанието. Това показва, че когато има чист уикенд като този, можем да завърша в челната шестица. Надявам се, че ще успея да запазя това ниво на последователност през втората половина на сезона. Също така искам да продължим да набирам повече скорост“, добави пилотът на Алпин.

Съотборникът на Алонсо Естебан Окон финишира на осма позиция. Пилотът на Алпин имаше контакт с Юки Цунода, заради който получи наказание от 5 секунди. После той успя да се възстанови и за пръв път да спечели точки на родна земя.

„Целта ни днес беше да спечелим точки и с двата автомобила и ние направихме точно това! Доволен съм от днешното си състезание. Беше страхотно да карам пред родните фенове, които бяха невероятни през целия уикенд Много им благодаря за цялата подкрепа. Имах доста трудности в жегата и се наслаждавах на състезанията на пистата с някои остри битки, каза Окон.

Сега сме четвърти в шампионата на конструкторите. Тръгваме си оттук с много положителни чувства и мотивация да запазим тази позиция. Надявам се догодина да се състезаваме във Франция, защото няма нищо по-хубаво от домашна Гран при. Мерси на всички фенове и да живее Алпин!“

Главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси също коментира състезанието на Пол Рикар и представянето на Алонсо и Окон.

„Много сме доволни, че постигнахме силен резултат и с двата автомобила в домашното ни състезание. Сега сме на четвърто място в шампионата на конструкторите. Трябва да кажа, че то е заслужено. Беше страхотно да се състезаваме днес на пистата Пол Рикар пред толкова страстни родни фенове. Благодаря им за фантастичната подкрепа през целия уикенд. Знаехме, че имаме голям шанс да постигнем добър резултат и с двата автомобила. Нуждаехме се от добър старт, който постигнахме. Имахме добре изпълнени състезания от страна на отбора и пилотите. Фернандо Алонсо свърши страхотна работа, за да изпревари Ландо [Норис] на старта. Оттам нататък се справи блестящо със състезанието и спечели осем точки“, заяви Роси.

Естебан също стартира чудесно, но получи наказание заради сблъсъка си с Юки [Цунода] в първата обиколка. Той трябваше да държи глава си надолу, за да върне натрупаната преднина. Търпението и решителността му бяха ключови за изпреварването на Даниел [Рикиардо] за осмото място. Сега целта ни е ясна. Трябва да направим всичко по силите си, за да останем на четвърто място в шампионата на конструкторите. Няма да е никак лесно. Трябва да запазим потока от подобрения и да организираме силни състезателни уикенди, както направихме у дома във Франция“, завърши главният изпълнителен директор на Алпин.