Начало Избрани Верстапен спечели състезанието във Франция, Льоклер аут след катастрофа

Верстапен спечели състезанието във Франция, Льоклер аут след катастрофа

4114
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен взе победата в Гран при на Франция. Пилотът на Ред Бул потегли от втора позиция и пое лидерството след отпадането на Шарл Льоклер. Това бе седма победа от началото на сезона и втора на пистата Пол Рикар за световния шампион. Втори завърши Люис Хамилтън с Мерцедес. Последното място на подиума бе заето от Джорж Ръсел също с Мерцедес. Победителят в квалификацията Шарл Льоклер водеше в началната фаза на надпреварата във Франция, преди да катастрофира на завой номер 11.


Времето на Пол Рикар преди началото на състезанието отново бе горещо. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 30 и 60 градуса по Целзий. Гран при на Франция ще бъде състезание номер 300 в кариерата на Люис Хамилтън.

Почти всички от пилотите решиха на стартовата решетка решиха да потеглят медиум. Изключение правят Ботас, Гасли и Сайнц, които заложиха на хард.

Льоклер направи отличен старт и запази първото място след преминаването на първите завои. Хамилтън изпревари Перес, докато Алонсо мина пред Ръсел и Норис. Магнусен също направи отлично потегляне и спечели седем позиции. В дъното на топ 10 Окон имаше контакт с Цунода, което доведе до завъртане на състезателя на Алфа Таури.

Още в третата обиколка на Пол Рикар Льоклер и Верстапен се откъснаха от Хамилтън. Британецът се защитаваше от Перес, докато Окон получи 5-секундно наказание заради контакта в шикана, който разделя правата Мистрал.

Льоклер поддържаше разлика от около една секунда пред Верстапен. Зад тях Перес преследваше Хамилтън. Ръсел държеше петото място, следван от Алонсо, Норис, Рикиардо, Окон и Строл. Сайнц и Магнусен си пробиваха път напред и вече заемаха 12-та и 13-та позиция.

6 тура след старта Верстапен атакува неуспешно Льоклер в края на дългата права. Пилотът на Ферари се бореше да задържи своя автомобил пред този на световния шампион. Перес получи две предупреждения за преминаване с четирите гуми извън очертанията на трети завой на Пол Рикар.

В деветата обиколка Магнусен направи първото спиране в състезанието. Пилотът на Хаас сложи твърди гуми на Пирели. Междувременно Верстапен се доближаваше много близо до Льоклер на правите и се отдалечаваше в завоите благодарение на отличния баланс на болида на Ферари.

12 обиколки след старта на Гран при на Франция Льоклер продължаваше да води пред Верстапен, Хамилтън, Перес и Ръсел. Мексиканецът бе застигнат от Ръсел, докато Сайнц изпревари Строл за 10-тото място.

В 17-тата обиколка Верстапен направи спиране в бокса. Пилотът на Ред Бул се върна на пистата зад Норис. Сайнц изпревари Рикиардо, докато Льоклер остана начело.

Обиколка по-късно Льоклер допусна грешка на 11-ти завой и катастрофира. Монегаскът се оплака от проблем с педала на газта. Инцидентът предизвика появата на кола за сигурност. Хамилтън, Перес, Сайнц и голяма част от пилотите минаха през бокса.

Състезанието на Пол Рикар бе рестартирано в 20-тата обиколка. Верстапен поведе пред Хамилтън, Перес, Ръсел, Алонсо, Сайнц, Норис, Рикиардо, Окон и Строл. Световният шампион записа най-бързия тур за 1:37.701 мин.

Сайнц изпревари и Алонсо, докато Мик Шумахер се завъртя в третия сектор на трасето и влезе в бокса. Жу също направи пит, в който смени и предното крило, което бе повредено заради контакт с Шумахер. Същевременно Цунода също отпадна от надпреварата на Пол Рикар.


В обиколка номер 24 Сайнц получи наказание от 5 секунди поради опасно излизане пред Алекс Албон.

След преполовяването на състезанието на Пол Рикар, Верстапен продължаваше да води пред Хамилтън и Перес. Четвъртата позиция бе заета от Ръсел, който се отбраняваше от Сайнц. В зоната на точките се движеха още Алонсо, Норис, Рикиардо, Окон и Строл.

Сайнц успя да  задмине Ръсел и зае четвъртата позиция, докато Гасли спря твърде късно и премина през зоната за сигурност около правата Мистрал. Състезателят на Алфа Таури караше зад Магнусен.

В 33-тата обиколка Верстапен продължаваше да води във Франция, следван от Хамилтън и Перес. Най-интересната битка бе извън топ 10. В нея бяха замесени Магнусен, Гасли и Латифи.

През следващите няколко тура Хамилтън допусна грешка и мина през зоната за сигурност. Сайнц започна да притиска Перес. По-назад се отвориха по-големи разлики между състезателите. Магнусен и Латифи имаха контакт, който предизвика завъртане на състезателя на Уилямс.

Верстапен продължаваше да увеличава аванс си пред Хамилтън и вървеше към седма победа от началото на сезон 2022 в F1.

Битката между Сайнц и Перес ставаше все по-оспорвана. Испанецът атакуваше пилота на Ред Бул и успя да го изпревари в 42-рата обиколка. Перес имаше контакт с Ръсел и мина напряко през шикана на правата.

Сайнц изтърпя наказанието си по време на втория си питстоп и сложи нов комплект среднотвърди гуми на Пирели. Инцидентът между Перес и Ръсел бе разгледан от стюардите, които не наложиха никакви санкции.

В заключителната фаза на Гран при на Франция най-интересната битка бе за третото място между Перес и Ръсел. В 50-тата от общо 53 обиколки Гуаню Жу спря в зоната за сигурност на първия сектор на Пол Рикар. Това доведе до виртуална кола за сигурност. Нито един от лидетите не направи спиране в бокса.

Ръсел изненада Перес и зае третата позиция веднага след възобновяването на надпреварата във Франция. Състезателят на Ред Бул опита да си върне подиума. Борбата между двамата продължи до последната обиколка

В крайна сметка Верстапен спечели състезанието на Пол Рикар пред Хамилтън. Ръсел успя да запази третото място пред Перес. Мексиканският състезател се оплака от преминавания извън очертанията на пистата. Сайнц зае петото място и записа най-бързия тур след като потегли 19-ти.

Шести финишира сънародникът на Сайнц Фернандо Алонсо с Алпин. Място в зоната на точките намериха още Норис (Макларън), Окон (Алпин), Рикиардо (Макларън) и Строл. Пилотът на Астън Мартин успя да се защити от атаките на съотборника си Себастиан Фетел.