Начало Избрани Алонсo: Ще се опитаме да извлечем максимума по време на състезанието

Алонсo: Ще се опитаме да извлечем максимума по време на състезанието

467
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Спас Генев

Фернандо Алонсо записа една от най-лошите си квалификации от началото на сезона. Пилотът на Астън Мартин остана една осми след края на последния сегмент от сесията в Унгария. Алонсо не бе и никак доволен от новия формат на сесията и използването на алтернативно разпределение на гумите (ATA).

Този уикенд отборите от F1 използваха два комплекта по-малко гуми от традиционното заради ATA. Освен това пилотите бяха задължени да карат с твърди гуми в Q1, средно твърди гуми в Q2 и меки в Q3. Това доведе до някои разбърквания в подреждането. Най-пострадал от този експеримент се оказа Джордж Ръсел (Мерцедес), който отпадна още в Q1

Алонсо не е никак голям фен на този формат. Испанецът вярва, че така се ограничава пробега на трасето, тъй като всеки се опитва да пести възможно повече ресурса в своите гуми.

„Смятам, че беше пълна катастрофа да видим автомобили, които не се движат в свободните тренировки, защото пестят гуми“, сподели Алонсо.  „Това не допринесе с нищо за шоуто. Тъжно ми е да видя зрителите, които са платили за билетите си за петък – FP1, FP2 и FP3, докато в същото време автомобилите не разполагат с достатъчно гуми.“

Алонсо остана едва осми във вчерашната квалификация на Хунгароринг. Пилотът на Астън Мартин прескочи Q1 и Q2. Въпреки очакванията, той така и не успя да запише толкова силна обиколка и бе изпреварен от двете коли на Макларън и Алфа Ромео, както и от Шарл Льоклер (Ферари)

„Разликите в колоната са толкова малки. Затова загубата или печеленето на една десета тук или там е от огромно значение за определяне на крайните позиции. Смятам, че представянето ни е по-добро, отколкото предполага резултатът ни“, сподели Алонсо.

„Гледайки напред към състезанието, знаем, че тук е трудно да се изпреварва, така че задачата ни няма да е никак лесна. Ще се опитаме да извлечем максимума по време на състезанието. Целта и е да влезем в топ 6 и да спечелим възможно най-много точки“, добави пилотът на Астън Мартин.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл не прескочи Q2. Състезателят на Астън Мартин даде 14-то време и бе разследван от стюардите. В крайна сметка канадецът не получи наказание и запазва стартовата си позиция.

„Беше разочароващ факта, първата ми обиколка в Q2 беше заличена заради ограниченията на пистата в завой 12. Просто натисках здраво и ми беше трудно да разбера къде е линията, тъй като няма как да я усетя“, каза Строл.

„Новият формат на квалификацията направи нещата малко по-трудни. Аз нямам нищо против, тъй като това важи за всички пилоти. Групата около мен е изключително сгъстена, а разликите между всички отбори са малки. Затова днес ще се стремим да се възползваме максимално от всички възможности, които се открият пред нас“, добави пилотът на Астън Мартин.