Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Ферари направи перфектен уикенд. В Маями ще е различно

Алонсо: Ферари направи перфектен уикенд. В Маями ще е различно

3008
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо за първи път от началото на сезон 2023 във Формула 1 не се качи на подиума след старт от първенството. Двукратният световен шампион завърши четвърти в Гран при на Азербайджан след три поредни класирания в топ 3 преди това. След финала в Баку той заяви, че Шарл Льоклер и Ферари са извадили късмет да стигнат до подиума. Каза също така, че от Скудерията са направи перфектен уикенд на уличната писта, но е убеден, че в Маями нещата ще са различни.

„Според мен те (Льоклер и Ферари – б.р.) извадиха късмет. Твърдите гуми имаха по-малко износване от очакваното. Сложихме хард, когато излезе колата за сигурност и с тази смес направихме 38 обиколки. Държа се доста добре. Само накрая имаше известни притеснения, когато температурата на пистата падна“, коментира испанецът.

„Мисля, че Ферари имаше сериозно износване с медиума в първи стинт. При нормално състезание и високи температури щяха да имат повече проблеми. Нещата в Баку се стекоха в тяхна полза, но в Маями ще е различно“, продължи Алонсо

„Обобщението на уикенда за нас е, че нещата в Баку бяха сложни заради проблемите с DRS-а и настройките. Не бяхме кой знае колко бързи в която и да е от сесиите, но останахме на секунда от подиума, а Ферари направи перфектен уикенд. Взеха полпозишъните и за спринта, и за Гран при състезанието, имаха супер бърз автомобил. Бяха на секунда пред нас, така че ние трябва да сме доволни от резултата си.“

„За щастие DRS-ът работеше в състезанието, а управлението ни на гумите бе силно. Според мен вятърът бе леко неприятен, но в Баку винаги може да се появи. Сега има само няколко дни до следващата надпревара, така че да видим какво ще ни донесе Маями“, добави той.

Алонсо сподели също така, че тимът на Астън Мартин е в ситуация, в която не е очаквал да е.

„Във фабриката има страшно много талантливи хора, но ние все още сме малък екип в сравнение с останалите. Всички вършат невероятна работа“, допълни Фернандо.

Ланс Строл финишира седми в Гран при на Азербайджан, след което коментира, че не е бил особено доволен от болида си

„Моето състезание бе доста сложно. Доволен съм от старта си, както и от потеглянето след сейфти кара, но не се чувствах особено комфортно в болида, след като установихме ритъм и допуснах лека грешка. Дребна неточност по тези улици може да означава край на надпреварата. След като Люис [Хамилтън] ме изпревари, вече само трябваше да закарам болида до финала и да удържа Джордж [Ръсел]. Той натискаше здраво, но ние пазим добре гумите и се справих. Имаме по какво да поработим, но мисля, че можем да сме доволни от резултатите си през първия уикенд със спринт за годината. Взехме прилично количество точки за конструкторския шампионат“, обясни Строл.

Канадският пилот също отбеляза, че в Баку темпото на Астън Мартин не бе толкова добро, колкото през първите три състезателни уикенда.