Начало Избрани Перес и Верстапен записаха двойна победа в Баку, Льоклер допълни подиума

Перес и Верстапен записаха двойна победа в Баку, Льоклер допълни подиума

3389
0
Серхио Перес, Ред Бул
Серхио Перес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Серхио Перес спечели състезанието за Голямата награда на Азербайджан. Пилотът на Ред Бул водеше през по-голямата част от надпреварата по улиците на Баку. Това бе втори пореден успех за Перес на градската писта край брега на Каспийско море след като триумфира и във вчерашния спринт. Втори завърши съотборникът му Макс Верстапен, а последното място на подиума бе заето от Шарл Льоклер с Ферари.

Условията преди старта на Гран при на Азербайджан бяха прекрасни. Температурата на въздуха бе 25 градуса, а тази на асфалта- 43. Времето бе сухо и слънчево.

Почти всички пилоти решиха да започнат състезанието с медиум. Изключение правят Де Врис, Хюлкенберг и Окон, които заложиха на хард.

Льоклер запази първото място след старта и поведе. Втори бе Верстапен, следван от Перес, Сайнц, Хамилтън, Алонсо, Норис, Строл, Ръсел и Цунода. В по-задната част на колоната имаше контакт между Албон и Пиастри, както и кратък период на жълти флагове

Верстапен изпревари Льоклер в началото на четвъртата обиколка благодарение на невероятната скорост на неговия болид с отворен DRS. По-назад Ръсел успя да влезе в топ 10, докато Хамилтън записа най-бързия тур.


Два тура по-късно Перес също мина пред Льоклер на старт-финалната права. Верстапен в същото време започна да се откъсва напред. Четвърти се движеше Сайнц, следван от Хамилтън, Алонсо, Строл, Норис, Ръсел и Цунода. Алонсо получи информация, че няма да бъде атакуван от Строл. Перес записа бързата обиколка.

Ботас направи първия питстоп в седми тур. Пилотът на Алфа Ромео се върна на пистата с твърди гуми. В следващата обиколка Албон също влезе в бокса. Отпред Верстапен и Перес си разменяха бързи обиколки.

Хамилтън влезе в бокса в десетия тур и не позволи да бъде задминат от Алонсо. Малко след това Ник де Врис се удари в стената на пети завой, докато Верстапен влезе в бокса. Това предизвика появата на сейфти кар и възможност за безплатен питстоп при повечето пилоти. От цялата ситуацията най-губещи бяха Верстапен и Хамилтън.

Перес запази първото място след рестарта, докато Верстапен задмина Льоклер на правата преди трети завой. Алонсо на свой ред мина пред Сайнц на шести завой. Шести се движеше Строл, следван от Ръсел, Хамилтън, Окон и Хюлкенберг. Седемкратният световен шампион изпревари своя съотборник.

Перес продължи да води през следващите няколко тура и записа най-добрата обиколка. Пилотът на Ред Бул бе разследван заради опасно излизане от бокса, но не получи наказание. Ръсел също бе разследван, но също без наказание. Строл леко удари стената, но успя да продължи напред

20 обиколки след старта на Гран при на Азербайджан Перес продължаваше да води с разлика от 1.4 сек. спрямо Верстапен. Зад тях се движеха Льоклер, Алонсо, Сайнц, Хамилтън, Строл, Ръсел, Окон и Хюлкенберг. Канадецът допусна грешка и изпусна за кратко своя болид.

Перес остана на първа позиция при преполовяването на Гран при на Азербайджан. Втори на около секунда и половина бе Верстапен. Трети на 9 сек. бе Льоклер. Зад него се движеха Алонсо, Сайнц, Хамилтън, Строл, Ръсел, Окон и Хюлкенберг.

В 30-тата обиколка Перес продължаваше да води с аванс от малко повече от две сек. спрямо Верстапен. Пилотът на Ред Бул записа и най-бърза обиколка. Трети бе Льоклер, а зад него Алонсо започваше да намалява разликата. Петото място бе заето от Сайнц, следван от Хамилтън, Строл, Ръсел, Окон и Хюлкенберг.

Перес продължаваше да води в състезанието в Баку с разлика от около 2.5 сек. спрямо Верстапен. Нидерландецът записа най-бързия тур в опит да спечели още една точка. Третото място бе заето от Льоклер. Четвърти се движеше Алонсо, следван от Сайнц, Хамилтън, Строл, Ръсел, Окон и Хюлкенберг.

В 37-мата обиколка Жу се прибра в бокса заради проблем в неговия болид. В същото време Хамилтън преследваше Сайнц, който имаше проблеми с гумите. Отпред Перес водеше с още по-голяма разлика спрямо Верстапен. Льоклер успя да стабилизира аванса си спрямо четвъртия Алонсо.

В следващите обиколки Перес продължаваше да води с преднина от 3.5 сек. спрямо Верстапен. Трети се движеше Льоклер, следван от Алонсо, Сайнц, Хамилтън, Строл, Ръсел, Окон и Хюлкенберг. Последните двамата все още не бяха спирали в бокса. В дъното на колоната Гасли направи няколко изпреварвания. Льоклер също така записа най-бързата обиколка

До края на състезанието Перес не допусна грешки и спечели втори пореден успех в Азербайджан. Втори и трети завършиха Верстапен и Льоклер. Четвъртото място бе заето от Алонсо. Пети и шести завършиха Сайнц и Хамилтън. Място в челната десетка намериха още Строл, Ръсел, Норис и Цунода. Най-бързия тур бе записа от Ръсел, който направи ново спиране за меки гуми в самия финал.