Начало Избрани Алонсо иска да бъде част от Астън Мартин дори и след като...

Алонсо иска да бъде част от Астън Мартин дори и след като приключи кариерата си във Формула 1

2063
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Пирели

Фернандо Алонсо иска да бъде част от Астън Мартин дори и след като приключи кариерата си във Формула 1. Испанецът се присъедини към екипа от Силвърстоун след като прекара две години в Алпин. Сега той отваря нова глава в кариерата си в F1 след като реши да подпише с Астън Мартин.

Алонсо шокира всички когато обяви преминаването си в Астън Марти, тъй като се очакваше 41-годишният състезател да преподпише с Алпин. В крайна сметка испанският ветеран реши да си тръгне от Енстън, тъй като му е бил предложен едногодишен договор с опция за удължаване до 2024 г.

В Алпин дори бяха сигурни, че нито един екип на няма да предложи на Алонсо по-дълго споразумение, имайки предвид неговата възраст. Също така французите искаха той да работи върху бъдещия им прототип LMDh, като се има предвид опита му в WEC.

Въпреки че е най-възрастният пилот на стартовата решетка, двукратният световен шампион продължава да показва, че все още не е загубил скоростта си. Испанецът в крайна сметка реши да подпише многогодишен договор с Астън Мартин и отново да си тръгне от Енстън.

В момента отборът на Лорънс Строл претърпява сериозна реконструкция. Тя включва строежа на напълно нова фабрика в Силвърстоун, както и наемане на голям брой специалисти. Сред тях е бившият ръководител на аеродинамичния отдел на Ред Бул Дан Фелоус.

По-рано този месец Алонсо заяви, че може да се насочи към несъстезателна дейност, след като почувства, че кариерата му на пилот в F1 е приключила окончателно. Испанецът все пак макар да подчерта, че това ще стане след поне две или три години.

„В момента нямам нищо ясно в главата си. Знам, че в крайна сметка един ден ще спра да карам и ще съм имал може би 25 години опит или нещо подобно“, сподели Алонсо.

„След това мога да бъда много полезен за всеки отбор. Надявам този отбор да е Астън Мартин. По този начин ще можем  да продължим всичко, което ще постигнем през следващите няколко години.“

Предполага се, че Алонсо вече е обсъждал този въпрос с ръководството на Астън Мартин. Британският отбор може да създаде позиция, която би могла да подхожда на Алонсо. Миналия месец тимът от Силвърстоун нае сънародника на Алонсо Педро де ла Роса. Бившият пилот от F1 ще изпълнява широкообхватна посланическа роля. Тя включва маркетингови и общи консултантски задължения, както и консултации за новосъздадената програма за млади пилоти на Астън Мартин.

Алонсо заяви, че всяка подобна работа за него трябва да го кара да се чувства щастлив. Испанецът също така заяви, в момента е твърде фокусиран върху състезанията от F1, за да мисли за бъдещата си роля в моторните спортове. Алонсо призна, че възнамерява да я съчетае със състезателна програма в други шампионати или серии. 41-годишният състезател призна, че иска да кара още дълги години.

„Споменах няколко пъти, че искам да карам още дълги години, Честно казано не знам дали ще се занимавам със спортни автомобили или отново ще се включа в рали Дакар“, призна Алонсо. Испанецът участва в легендарното офроуд състезание през 2020 г. с автомобил на Тойота и финишира на 13-то място в крайното класиране.

Освен Дакар, Алонсо има участия в WEC и IMSA. Легендарният испанец спечели състезания като „24 часа на Дайтона“, „24 часа на Льо Ман“, „1000 км на Себринг“ и „6 часа на Спа.“ В допълнение, той има две участия в Индианаполис 500.

„Едно завръщане в спортните автомобили би било невероятно. Но погледано от друг ъгъл, аз съм печелил както в WEC, така и в Дайтона. Затова смятам, че едва ли ще изпитвам същото вълнение, както преди. Докато в Дакар е по-различно. Ако един ден спечеля тази надпревара, не мисля, че има някакъв прецедент за това“, завърши Фернандо Алонсо.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial)