Начало Избрани Алонсо: Квалификацията беше доста стресираща

Алонсо: Квалификацията беше доста стресираща

1575
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо даде девето време в квалификацията за Голямата награда на Белгия. Пилотът на Астън Мартин записа един от най-лошите резултати в такава сесия от началото на сезона. Алонсо призна, че квалификацията е била доста стресираща заради трудните условия и изсъхващата писта.

Алонсо остана 11-ти в единствената свободна тренировка в Белгия. Испанецът направи само 4 обиколки на наводненото трасе и реши да не предприема никакви рискове.

Алонсо изпитваше известни затруднения във вчерашната квалификация. Двукратният световен шампион бе на косъм от отпадане в Q1 и Q2 на Спа. В крайна сметка той даде едва девето време след приключването на сесията и се нареди зад автомобилите на Ред Бул, Ферари, Макларън и Мерцедес.

„Квалификацията беше доста стресираща. Всяка обиколка беше напълно различна. Трябваше постоянно да се адаптираме към променящите се нива на сцепление. Трябваше и да се доверим на автомобила – с всяка обиколка преодолявахме завоите все по-бързо и по-бързо, така че беше малко като игра на гадаене“, сподели Алонсо. Пилотът на Астън Мартин бе доволен, че е успял да прескочи първите две част от квалификацията в Белгия.

„Прескочихме Q1 и Q2, което беше една от основните ни цели. В Q3 беше изключително напрегнато – в крайна сметка се оказахме на няколко десети от седмото място, което вероятно беше максимумът, който можехме да постигнем.“

„Мисля, че автомобилът се държеше добре. Все още ни липсват последните няколко десети спрямо основните ни конкуренти, особено в летящата обиколка. Надявам да успеем да възстановим част от това темпо в неделя“, завърши Фернандо Алонсо. Днес двукратният световен шампион празнува своя 42-ри рожден ден.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл остана десети след края на квалификацията в Белгия

„Като се имат предвид трудните условия, класирането на два автомобила в Q3 е добър резултат. Все пак ни се искаше да постигнем малко повече днес. Винаги става трудно, когато пистата изсъхва по време на сесията“, каза Строл.

„В този случай правилният избор на гуми става по-голямо предизвикателство. Трябва да си готов да вземаш решения в последния момент. От тази гледна точка смятам, че направихме няколко добри решения и имах чувството, че бяхме с правилните гуми в правилния момент.“

„Пистата обаче се подобри много към края на Q3. Вероятно играхме малко на сигурно, тъй като бяхме първи по време на финалните турове. Сега ще прегледаме данните и ще се подготвим добре за днешния ден“, добави пилотът на Астън Мартин.