Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Ланс Строл може да стане световен шампион

Алонсо: Ланс Строл може да стане световен шампион

1407
0
Ланс Строл, Астън Мартин
Ланс Строл; снимка: Астън Мартин

Ланс Строл може да стане световен шампион във Формула 1, сподели Фернандо Алонсо. Двамата ще са съотборници в Астън Мартин тази година. 2023 г. ще е 20-ти сезон за двукратния световен шампион във Формула 1. Той се надяваше новите технически правила, въведени в спорта с година закъснение заради пандемията от COVID-19, да доближат представянето на отборите. В преследване на трета Гран при титла в кариерата си испанецът се довери на отбора, с който взе двете си корони от 2005 и 2006 г. – Рено/Алпин. Нещата обаче не се получиха. А когато Алонсо не получи търсения от него нов договор с френския тим, той се възползва от първата възможност да напусне. Фернандо подписа с Астън Мартин, разбирайки с Лорънс Строл за броени минути, след като Себастиан Фетел обяви в Унгария през 2022 г., че в края на сезона слага край на F1 кариерата си.

„Аз ще съм горд ако отборът ако отборът печели дори да не съм зад волана. Ще се гордея с работата и приноса си към проекта. В лицето на Ланс тимът разполага с много млад, супер талантлив пилот с възможност да стане световен шампион“, заяви Алонсо.

„Ако го видя да постига това и да съм участвал (в развитието на екипа) – дали зад волана или не – ще е нещо специално за мен“, продължи испанецът в интервю за уебсайта на новия си тим. „Познавам Ланс от 11 години. Запознахме се през 2012 г., когато аз бях във Ферари, а той бе част от академията на Ферари. Страхотен приятел ми е. Ходил съм му на гости в Канада няколко пъти. Тренирали сме заедно – различни спортове. Изкарваме си страхотно заедно.“

„Ланс има скорост и талант. Демонстрирал го е многократно, особено на мокро. Помня полпозишъна му в Турция, няколко други отлични представяния на мокра писта. Да караш на подобно ниво в толкова трудни условия изисква да имаш специално усещане към колата“, каза още Алонсо

Испанецът каза също така, че не мисли колко време ще е необходимо на Астън Мартин да започне да печели състезания. Алонсо е на 41 години и ще е най-възрастният пилот на стартовата решетка през сезон 2023. Той многократно повтаря през последните две години, че възрастта, особено в автомобилния спорт, е само число и се чувства по-добре и по-подготвен от всякога в кариерата си.

„Аз ще работя старт за старт, сезон по сезон. Важното е да бележим прогрес. Трябва да сме доволни и да си помагаме. Ще използвам целия си опит и знания, за да помогна на отбора да съкрати времето, необходимо за спечелването на титла. Дали ще съм зад волана, когато това се случи? Никой не знае. Невъзможно е да се предскаже. Но със сигурност ще дам всичко от себе си“, коментира Алонсо.

Подобно изявление на Алонсо може да се тълкува като косвено потвърждение на слуховете за това, че възнамерява да работи с Астън Мартин и след края на кариерата си. За подобна възможност се говори от известно време. Не се знае в каква точно роля би могъл Алонсо да остане в тима от Силвърстоун.