Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Люис е умен, разбира спорта и има голям опит. Но моят...

Алонсо: Люис е умен, разбира спорта и има голям опит. Но моят е по-голям

5524
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо бе доволен от представянето си и в последната надпревара, и в целия сезон 2023 във Формула 1. Двукратният световен шампион финишира седми в Гран при на Абу Даби и четвърти в генералното класиране. Тимът му Астън Мартин пък зае петото място при конструкторите.

По време на състезанието Алонсо излезе пред Люис Хамилтън след спирания в бокса. Испанският пилот на Астън Мартин намали преди пети завой, откъдето е линията за засичане на DRS-а. Англичанинът също свали скоростта и се оплака по радиото от съперника.

„Същото се случи и в Канада през, мисля, 2012 г. (Всъщност ситуацията е от 2013 г. – б.а.) Така че 11 години по-късно просто опитах да му дам DRS при спирането за пети завой. И в двата случая спечелих аз, така че всичко е наред“, коментира испанецът.

„Люис е очевидно много умен, разбира наистина добре спорта и има голям опит. Но моят е по-голям“, допълни Алонсо

Хамилтън отказа да коментира в детайли случилото се на пистата.

„Вървим на пълна газ на 300-400 метра преди завоя. Скоростта ни е близо 290 км/ч, а той внезапно рязко намалява“, бе единственият коментар на седемкратния световен шампион по повод ситуацията с Алонсо.

Алонсо отбеляза, че според него 2023 г. е най-добрият му сезон от повече от десетилетие насам.

„Ако ми бяхте казали преди последния състезателен уикенд, че ще завърша четвърти в шампионата, нямаше да ви повярвам. Това постижение е истински подарък. Много съм доволен от начина, по който карах през цялата състезателна година. Мисля, че това бе най-добрият ми и постоянен сезон от 2012 г. насам. Смятам, че през цялото време извличах максимума от колата.“

„Целият екип на Астън Мартин работи невероятно упорито. Нямам търпение да започнем да се трудим за следващия сезон. Тази година я започнахме като аутсайдери, но ще започнем 2024-та в центъра на повишено внимание към отбора. Трябва да сме готови за това“, каза още Алонсо.

Ланс Строл взе последната точка в Абу Даби. Той смени стратегията си по време на самото състезание. Все пак бе удовлетворен, че имаше възможност за някои атаки и отбеляза прогрес през колоната

„Радвам се, че завърших 2023 г. с няколко по-силни представяния. Можем да се гордеем с това. Определено беше сезон и със слаби, и със силни моменти. Но сега сме в добра позиция преди да заработим за следващия сезон“, каза още канадският пилот на Астън Мартин.