Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Моите титли и на Верстапен са по-ценни от тези на Хамилтън...

Алонсо: Моите титли и на Верстапен са по-ценни от тези на Хамилтън и Шумахер, Люис: Посмях се

5312
0
Макс Верстапен, Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо
Макс Верстапен, Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо на подиума в Катар; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Фернандо Алонсо имаше силна седмица в Мексико, но не на пистата, където не успя да стигне до финала заради повреда в задвижващата система на неговия Алпин. Испанският пилот се ядоса заради поредния технически проблем и изля недоволството си в сравнение с първата година от завръщането на Хонда във Формула 1. По-рано през уикенда на Аутодромо Ерманос Родригес обаче имаше и други изявления на Алонсо, направени в интервю за нидерландския вестник Де Телеграаф. Състезателят на Алпин заяви, че смята своите титли и тези на Макс Верстапен за по-ценни от тези на двамата седемкратния шампиони в историята на Формула 1 Люис Хамилтън и Михаел Шумахер.

„Тази година Макс доминира и от някакъв момент нататък имаше възможност да се довози до световната титла“, посочи Алонсо

„Миналият сезон бе различен. Според мен той победи Люис като представяне и го смятам за достоен шампион. Много уважавам Люис. Но е различно, когато спечелиш седем титли в битка единствено срещу съотборника си. В този случай мисля, че успехът не е толкова ценен в сравнение с по-малко корони, взети в борба срещу други пилоти с равни или по-добри коли. През 2005 и 2006 г. започнах добре сезона, успях да натрупам преднина. След това други имаха може би по-добра кола, но поддържах аванса.“

„Никога не ми се е налагало да се боря със съотборника си Джанкарло Фисикела, за да стигна до титлата. Не съм виждал и Макс да води битка със Серхио Перес или Алекс Албон, за да печели състезания. Шумахер обаче основно се бореше с Рубенс Барикело, за да стане шампион пет поредни сезона, а Хамилтън – с Нико Розберг и Валтери Ботас. Това е разликата“, заяви Алонсо.

Впоследствие Алонсо написа в социалните мрежи, че бил „изморен от непрекъснатото търсене на заглавия“ от страна на медиите. Испанецът добави, че печелилите първенството били „несравними един с друг, затова да се радваме на шампионите и легендите на нашето време“. След финала на Аутодромо Ерманос Родригес бе попитан как ще коментира рекорда на Верстапен от 14 спечелени надпревари за един сезон.

„Вече няма да говоря за когото и да е, защото мисля, че винаги се получава неразбирателство“, отговори Фернандо.

В края на уикенда в Мексико Хамилтън бе попитан как ще коментира казаното от Алонсо.

„Честно казано, посмях се малко“, отговори седемкратният световен шампион.

„Винаги съм се старал да се отнасям с уважение. Когато ме попитате кой според мен е най-добрият пилот, винаги съм опитвал да кажа нещо положително. Любопитно бе да видя направените коментари, но всъщност те нямат значение“, допълни Хамилтън.

Шефът на тима му Мерцедес Тото Волф определи Алонсо като „дразнител“.

„Това тук е комедия, такива неща създават заглавия, а в спорта ни всичко опира до заглавията“, добави австриецът.

Същевременно Хамилтън защити позицията на Верстапен по отношение на голяма част от коментарите за спорта и самите пилоти в социалните мрежи

Разговорът бе за бойкота от страна на нидерландеца и Ред Бул към Скай Спортс. Макс засегна и темата за социалните мрежи, където коментарите на Алонсо бяха сред най-обсъжданите през уикенда в Мексико.

„В момента социалните медии са много токсично място. Спортът е популярен, много хора гледат и много пишат. Не е добре, че е разрешено да пишат подобни неща. Надявам се някак да бъде въведен алгоритъм, който да чисти. Този тип хора никога няма да дойдат при теб и да ти кажат нещо в лицето. А причината е, че си седят вкъщи, разочаровани от нещо и могат да напишат каквото си искат, защото платформата го позволява“, каза Верстапен.

Хамилтън също каза, че социалните медии стават все по-токсични с всеки изминал ден.

„Мисля, че вероятно всички би трябвало да се махнем от там. Говорим толкова много за психическо здраве. Знам, че мнозина четат коментари, аз не го правя. Тези платформи определено трябва да направят повече, за да защитават хората, особено деца и жени. Но в момента не го вършат и според мен това просто ще продължи“, каза още Хамилтън.