Начало Избрани Алонсо наказан с 5 секунди заради контактите с Окон

Алонсо наказан с 5 секунди заради контактите с Окон

2089
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо бе наказан с 5-секунди заради контактите с Окон. Пилотът на Алпин се сблъска няколко пъти със своя съотборник по време на спринтовата надпревара в Сао Пауло.

Алонсо и Окон водеха оспорвана битка в началната фаза на кратката надпревара на пистата Интерлагос. Двамата имаха контакт на завой №4. След това Алонсо опита да изпревари своя съотборник на старт-финалната права, но в крайна сметка се удари в задната част на неговия болид. Това доведе до счупване на предното му крило. Испанецът мина през бокса и загуби всякакви шансове за добра стартова позиция за основната надпревара.


Алонсо изрази възмущението си от действията на Окон както по радиото, така и след края на състезанието.

„За съжаление имаше близки битки. Всъщност това не е идеално, когато го прави вашият съотборник. Това се случва още от началото на годината“, сподели Алонсо.

Испанецът призна, че няма търпение да си тръгне от Алпин и вече да не говори с Окон.

‘Остава още едно състезание и после всичко свършва. Най-накрая! Бяхме много близо до стената в Джеда и Будапеща, както и днес на завой №4 и старт-фималната права. Понякога е твърде конкурентно вътре в отбора. Подобно нещо се случи преди със [Серхио] Перес, както и с Верстапен на същото трасе през 2018 г.“

„Чувствам се зле заради тези момчета, но все пак ще се опитам да направя добро състезание“, добави испанецът.

Инцидентът между двамата пилоти на Алпин бе разследван от стюардите. След преглеждане на повторение на контактите и разговори с двамата състезатели на Алпин, комисарите решите да наложат на Алонсо наказание от пет секунди и присъждане на две наказателни точки. Според тях, двукратният световен шампион е изцяло виновен за сблъсъка, който е бил наистина опасен при такава скорост и място на пистата.

Окон също коментира инцидентите с Фернандо Алонсо.

„Най-трудното нещо е това, че загубихме ценни точки в това състезание и завършихме доста назад. За съжаление това струва скъпо на отбора в най-неподходящия момент“, каза Окон.

„Това, което се случи в първата обиколка е толкова жалко. Аз реших да атакувам Макларън-а и заех вътрешната линия в [завой] №4. Тогава Фернандо се появи от нищото от външната страна. После се докоснахме два пъти. Оттам нататък състезанието ми почти приключи.“

„Днес ще трябва да работим заедно, за да помогнем на отбора и да спечелим точки. Надявам се, че ще успеем да го направим“, добави пилотът на Алпин.

Заради наказанието Алонсо се смъкна от 15-то на 18-то място, докато Окон става 17-ти.

Отмар Шафнауер не говори публично за инцидента между Алонсо и Окон в спринтовото състезанието. Той упрекна двамата пилоти на Алпин в прессъобщението на отбора заради това, че са изпуснали добри стартови позиции в условията на близка битка четвъртото място при конструкторите с Макларън.

„Честно казано, и Естебан, и Фернандо трябва да работят по-добре, за да допълнят фантастичните усилия на всички в отбора. Те трябва да избягват инциденти на пистата и компрометиране на представянето на целия отбор“, заяви Шафнауер.

„Вчера и двамата пилоти подведоха отбора на Алпин. Очаквам повече от тях в днешната надпревара. Трябва да направим всичко възможно, за да си върнем точките от уикенда за шампионата. Целта ни е да гарантираме, че ще отидем в Абу Даби в позиция, в която можем да постигнем целите си за сезона“, добави шефът на Алпин.