Начало Избрани Алонсо не гарантира, че ще остане в Алпин и след сезон 2022

Алонсо не гарантира, че ще остане в Алпин и след сезон 2022

1832
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Фернандо Алонсо не гарантира, че ще остане в Алпин и след сезон 2022. Испанецът се завърна в F1 миналата година. Това е общо трети период за двукратния световен шампион при французите, тъй като той бе част от бившия тим на Рено от 2003 до 2006 г. и след това от 2008 до 2009 г.

Алонсо доказа, че не е изгубил своя уникален талант. Въпреки че пропусна сезоните 2019 и 2020, испанецът изпревари съотборника си Естебан Окон. 40-годишният състезател се качи на подиума в Катари и имаше няколко интересни битки по време на миналогодишната кампания. Добрите резултати на Алонсо помогнаха на Алпин да се пребори с Алфа Таури за петото място при конструкторите.

Въпреки очевидната готовност на двете страни да удължат партньорството си и през следващата година,  Алонсо все още не приема нищо за даденост. Шефът на Алпун Отмар Шафнауер заяви, че все още не са започнали преговори с испанеца. Това трябва да се случи по време на лятната пауза през август. Също така отрече твърденията, че тимът от Енстън  се опитва саботира Алонсо.

Никога не е гаранция, че ще останеш в даден отбор“, каза Алонсо пред медиите.

„Трябва да постигнем съгласие за по време на лятната пауза. През следващите седмици ще седна с екипа и ще видя какви са очакванията. Освен това искам да знам каква е следващата стъпка по проекта.“, каза Алонсо.

Чувствам се щастлив. Алпин е като втори дом за мен. От друга страна със сигурност не давам никаква гаранция, че задължително ще остана при тях.“

Алпин се намира на пето място в шампионата при конструкторите след първите 11 кръга от сезон 2022 в F1. Френският отбор има равен актив точки с Макларън (81). Британците са по-напред във временното класиране благодарение на подиума на Ландо Норис в Имола. Преди няколко дни двукратният световен шампион сподели, че F1 все още е прекалено предсказуема и скучна.

Двата тима са много далеч от първите три позиции, заети от Ред Бул, Ферари и Мерцедес. Алонсо изрази съмнения, че Алпин разполага с достатъчно ресурси, които да помогнат за съкращаване на разликата със Сребърните стрели.

Не мисля, че ще ни бъде толкова лесно да настигнем Мерцедес“, каза Алонсо.

Те имат огромна организация. Знаехме, че рано или късно ще се върнат в челото.“

За нас това е по-скоро дългосрочна перспектива. Въпросът е да започнем работа по автомобила за следващата година възможно по-скоро, за да не компрометираме следващия проект.“

Големите отбори могат да разработват болид за следващия сезон и в същото време да продължат да подобряват тазгодишния си автомобил. За други екипи това е доста по-голямо предизвикателство“, завърши Фернандо Алонсо.