Начало Избрани Алонсо: Не мога да си спомня за друг период в кариерата си,...

Алонсо: Не мога да си спомня за друг период в кариерата си, в който съм имал толкова голяма увереност

4085
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Фернандо Алонсо продължава да вярва в успеха на проекта на Астън Мартин. Испанският ветеран заяви, че сегашното представяне на британския отбор му вдъхва повече увереност от който и да е друг тим, в който е карал до този момент. Това важи и за първия му период с Рено, през който той спечели две поредни световни първенства.

Алонсо е най-приятните изненади от началото на сезона. Пилотът на Астън Мартин спечели 6 подиума от общо 8 старта. В момента испанецът заема третото място в генералното класиране и изостава с 9 точки от втория Серхио Перес.

Алонсо продължава да вярва в проекта на Астън Мартин. Двукратният световен шампион се присъедини към тима в началото на 2023 г. До момента екипът от Силвърстоун разполага с втория по сила автомобил на стартовата решетка. Въпреки това Астън Мартин загуби второто място при конструкторите заради по-слабото представяне на Ланс Строл.

Алонсо завърши на второ място в последната Гран при на Канада. 41-годишният състезател завърши на по-малко от 10 сек. спрямо победителя Макс Верстапен. Това го кара да вярва, че от Астън Мартин са постигнали напредък и са намалили изоставането си спрямо Ред Бул. Въпреки това той призова екипът да продължи да работи, за да може да бъде по-конкурентен на тима от Милтън Кийнс с напредване на сезона

„По отношение на темпото, през по-голямата част от състезанието бяхме равностойни на Ред Бул“, сподели Алонсо. Испанецът добави, че според него Канада е била „най-конкурентното състезание за годината“ за неговия екип.

„Всичко в екипа върви много добре. Не мога да си спомня за друг период в кариерата си, в който съм имал толкова голяма увереност. Имам огромна вярва в този проект и съм сигурен, че ще можем да стигнем до върха през следващите няколко години“, продължи Алонсо.  „Мисля, че има още какво да се случи. Искам да спечеля състезание тази година. Автомобилът върви в правилната посока, така че ще има повече възможности, от които можем да се възползваме“, добави състезателят на Астън Мартин.

Същевременно шефът на Астън Мартин Майк Крак остава по-предпазлив по отношение на прогнозите за победа на тима през 2023-та, особено като се вземе предвид доминацията на Ред Бул. Очакванията са отбора от Милтън Кийнс да спечели всички стартове от тазгодишната кампания.

„Това винаги е много мотивиращо. Трябва да се борим упорито, за да намалим разликата колкото се може повече за следващите състезания. Предизвикателство е, защото имаме добър автомобил и разчитаме на Алонсо. Той е пилот, който иска да спечели на всяка цена. Това ме кара да мисля, че не сме толкова далеч да запишем успех“, обясни Крак.

Преминаването на Алонсо в Астън Мартин е едно „подмладяване“ за него. Испанецът е най-възрастният пилот на стартовата решетка и след месец ще навърши 42 години. Въпреки този факт, Алонсо не показва признаци, че скоро ще се пенсионира.

Алонсо призна, че би искал да остане част от Астън Мартин дори и след като окончателно се оттегли от F1. Испанецът обаче не посочи каква роля би поискал да изпълнява.

„Това е по-скоро средносрочен и дългосрочен проект. Не знам дали ще карам още толкова години. Докато се чувствам бърз и продължавам да се наслаждавам на шофирането, защо да спирам? Честно казано в момента се наслаждавам на състезанията“, завърши Фернандо Алонсо.