Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо не се е извинил на Бин Сулайем за критиките си към...

Алонсо не се е извинил на Бин Сулайем за критиките си към ФИА

1770
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо не се е извинил на Мохамед бин Сулайем за критиките, които отправи към ФИА. За двукратния световен шампион няма да има последици след убийственото порицание, което отправи към рейс директора Нилс Витик и стюардите от Гран при на Маями. По време на пресконференцията на пилотите в петък Алонсо направо нарече Витик непрофесионалист.

„Трябва да имаш някакви познания за състезания преди да ставаш рейс директор или се опитваш да управляваш състезание. Според мен тези познания в момента липсват. Знам, че тук (в Испания) рейс директорът ще е друг. [Едуардо] Фрейташ има много повече опит в WEC и други категории на топ ниво и мисля, че ще има подобрение“, заяви двукратният световен шампион.

Думите му бяха приети като директна атака срещу Витик и качествата му. Той критикува много сериозно и стюардите, взели решение за втората му санкция в Маями без да поискат никакви данни от Алпин.

Според информация от различни източници казаното от Алонсо е било предадено за преглед на стюардите в Испания. Официално разглеждане обаче не е имало. Фернандо имаше среща с човек от федерацията – лично с президента Мохамед бин Сулайем, който отиде да говори с испанеца в моторхоума на Алпин в падока на Каталуния. Впоследствие Алонсо заяви, цитиран от the-race.com, че разговорът е бил приятелски.

„Не съм се извинявал за казаното и не възнамерявам да го правя. Той вече знаеше какво съм обяснил след Маями, беше наясно с всичко“, обясни Алонсо

„В крайна сметка всички се опитваме да си помогнем едни на други. ФИА, пилотите, GPDA – всички сме в кюпа и се стараем да направим спорта по-честен, по-добър. Според мен разговорът бе добър, приятелски. Ще продължим напред, надявам се с по-постоянни решения.“

Отношението спрямо Алонсо е различно в сравнение с това, което се случи в Катар през миналия сезон. Тогава след квалификацията Кристиан Хорнер нападна маршал заради ситуацията, последвала спирането на Пиер Гасли на пистата. Макс Верстапен бе наказан с 5 места назад на грида, а Валтери Ботас – с три, защото не бяха намалили на мястото, където бе болидът на Алфа Таури. Маршалите са служители на ФИА и стюардите отправиха официално предупреждение към Хорнер за уронване престижа на федерацията. Шефът на Ред Бул участва и в годишния семинар на стюардите.

Председателят на асоциацията на пилотите (GPDA) Алекс Вурц пък отбеляза, че в наши дни пилотите не се пазят от политиката, при това не само директно свързаната със спорта.

„Мисля, че се случи много голяма промяна. Само преди 4-5 години никой не обсъждаше теми като човешки права, расизъм, устойчиво развитие. Това вече не е така. Спортът вече не е неутрален. Просто е невъзможно да остане пасивен. Пилотите вече не се срамуват да поемат отговорност и да представляват ценности, каквито всички искаме да виждаме“, добави Вурц.