Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Няма причина F10 да не е бърз на Сузука

Алонсо: Няма причина F10 да не е бърз на Сузука

58
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо възроди надеждите си в битката за титлата във Формула 1 през 2010 г. с двете си поредни победи в Италия и Сингапур. Звездата на Ферари се готви да продължи борбата на най-високото възможно ниво и в Япония, където този уикенд ще се проведе 16-ия кръг от световния шампионат.

– С пристигането ми на Сузука ме посрещна изненада – сподели Алонсо. – Традиционният италианският ресторант Кампанела, популярен сред мнозина във Формула 1, вече не съществува. Жалко, тъй като ходех там от първия път, когато дойдох на Сузука в края на 90-те – още карах картове. Бях в същия хотел, в който отсядам и сега, така че имам много хубави спомени от тази писта, свързани и директно с онова първо посещение. Един от тях е колко решително бе състезанието през 2006 г. за втората ми титла. Наясно съм, че тази надпревара вероятно предизвиква неприятни усещания у мнозина в и извън отбора на Ферари, но това просто е светът на автомобилния спорт.

Двукратният световен шампион твърди, че се изискват специални умения, за да спечелиш на една от най-трудните писти в света:

– Трябва ти кола, която да е силна като аеродинамика – в известна степен е подобно на Силвърстоун и Барселона. Първата част от обиколката е много специална и се характеризира с невероятно дългия първи завой плюс серията S-криви. Тази част може да има сериозно влияние върху времето ти за тур, ако не я преминеш абсолютно правилно. Тази писта е взискателна и към автомобила, и към пилота. F10 пък доказа, че е конкурентоспособен болид на толкова различни трасета като Монца и Сингапур, така че няма причина да не очакваме същото и на Сузука. Но ще трябва да изчакаме до петък следобед, за да разберем къде точно се намираме [спрямо съперниците] – допълни Фернандо.

Като повечето си колеги и той харесва много Япония – толкова различна от европейската му родина.

– Токио пък е много красив град, страшно интересен. Да се състезаваш на Сузука е специално и заради ентусиазма на японските фенове, те са наистина отдадени на спорта. Надяваме се да им предложим отново добро шоу този уикенд – каза още Алонсо.