Начало Избрани Алонсо обясни защо в екипа са му поставили гумите медиум

Алонсо обясни защо в екипа са му поставили гумите медиум

3910
0
Алонсо и Верстапен след финала, снимка: автора

Асен Стоянов, Монте Карло. Фернандо Алонсо обясни защо в екипа му Астън Мартин са поставили гумите медиум към края на състезанието в Монако, при положение,  че точно след това на трасето заваля силно. Това се оказа грешен стратегически ход. Но за късмет испанецът имаше достатъчно голяма преднина, за да направи още един стоп за гумите за средно мокро и да остане 2-и.

По думите на Фернандо, в предишната 54-а обиколка на пистата е било мокро само между завои 7 и 8. Освен това прогнозата, която са имали в тима, е била валежът да бъде кратък и да не наложи поставяне на интермедии. Освен това с поизносените си вече гуми хард той се е чувствал некомфортно на изстиналото и на места влажно трасе.

„Щастлив съм. Състезанието не беше лесно за изпълнение, обясни испанецът. – Дъждът направи нещата трудни за всички. Когато си на позиция на подиума не искаш да се случват странни неща. Това, че при тези условия не се наложи излизане на кола за сигурност показва, че всички пилоти са се държали наистина добре.

Как да спрем за интермедии, след като трасето към онзи момент беше на 99% сухо?

Прогнозата също така беше за малък валеж. А освен това имахме достатъчно голям аванс спрямо следващия. Може би бяхме твърде предпазливи тогава. Но след минута и половина, минавайки през същите места, нещата вече бяха напълно различни. Беше напълно мокро.”

Според Алонсо, дори ако пистата е била останала суха до финала, то той реално не имал шанс да се бори за победата. Испанецът смята, че днес Макс Верстапен е бил бърз при всякакви условия с различните гуми.

Испанецът заяви, че в екипа са се опитали да са агресивни, поставяйки твърдите гуми на старта с идеята да направят по-дълъг стинт преди стоповете и да се борят за победата. Но пък отбеляза, че медиум в колата на Макс са се оказали изненадващо издръжливи.