Начало Избрани Алонсо: Очаквам няколко трудни състезания в началото на сезон 2023

Алонсо: Очаквам няколко трудни състезания в началото на сезон 2023

663
0
Фернандо Алонсо, Астън Марин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо очаква да изпитва затруднения през първите няколко старта през сезон 2023. Испанецът е категоричен, че ще му трябват поне три състезателни уикенда, преди да навлезе в най-добра форма и да свикне с колата на Астън Мартин.

Алонсо се присъедини към Астън Мартин в началото на тази година. Двукратният световен шампион прекара последните два сезона в Алпин. Въпреки очакванията той реши да отвори поредна нова глава в дългата си кариера в F1 и да подпише с тима от Силвърстоун. Опитният испанец ще си партнира с Ланс Строл. Двамата бяха част от специалната церемония, на която бе представен болида AMR23.

41-годишният състезател очаква да му отнеме известно време, преди да влезе в пълна форма през този сезон. Причината за прогнозата му е малкото време за тестове по време на зимата пауза.

„Очаквам няколко трудни състезания в началото на сезон 2023. Надявам се след това да открием как работи колата, както и как ще можем да я настроим най-добре“, сподели Алонсо.

Двукратният световен шампион призна, че е изпитвал затруднения в първата си година в Алпин. Тогава той се върна в F1 след като прекара 2019 и 2020 г. настрани от спорта.

„В първите пет или шест състезания с Алпин се борих много да усетя предната част на автомобила, различните настройки на сервоуправлението и всички тези неща. Тази година имаме само ден и половина тестове в Бахрейн. Затова съм наясно, че няма да съм на 100% в Бахрейн или в Джеда. Очаквам това да се случи може би в Австралия“, обясни пилотът на Астън Мартин.

„Това е малко несправедливо. Както съм казвал и през предишните зими, това е единственият спорт в света, в който тренираш ден и половина и след това играеш на световно първенство. Няма друг спорт в света, където да се прави подобно нещо.“

Алонсо няма огромни очаквания за представянето на Астън Мартин 2023 г. Отборът от Силвърстоун продължава своето разрастване благодарение на продължаващата работа по новата модерна фабрика и наемането на специалисти от конкурентни отбори. Именно затова Алонсо се надява, че през този сезон ще успее да постави здрава основа, върху която да надгражда в бъдеще.

„Двамата с Ланс имаме този критерий в известен смисъл. Смятам, че ще повече възможности да се борим за победи и подиуми догодина. Разбира се, трябва да имаме добра база през сезон 2023. Знам добре, че това не е нормалната ни позиция, на която искаме да бъдем“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо е много щастлив от присъединяването си към Астън Мартин. Испанецът каза, че е огромна разлика да кара за тим, който досега не е печелил световната титла.

„Мисля, че някои от предпоставките на този отбор идват от предишните имена, които е имала тази фабрика. Вярвам, че всички хора тук са скромни и наистина са жадни за успех и не са имали опит да се борят редовно за победи, шампионати или подиуми във всеки уикенд.“

„Въпреки този факт те вярват в себе си, имат самочувствие и знаят, че могат да го постигнат. Досега нито един от тези отбори, които са се помещавали тук не е постигал такъв успех. Това е много различно в сравнение с всички други екипи, към които съм се присъединявал през последните няколко случая. В този случай те са имали успехи в миналото и просто са били в удобна позиция“, каза Алонсо.

„Те се класираха четвърти и бяха доволни от това място. Бяха пети и бяха доволни от петото място. Ако бяха седми, това беше празник. Тук няма празненства, докато не спечелим, което  е много привлекателно“, обясни пилотът на Астън Мартин.

Целта на Алонсо за сезон 2023 е Астън Мартин да бъде най-добрият отбор в средата на полето и да се доближи до челната тройка. Двукратният световен шампион иска британският отбор да победи както Алфа Ромео, така и бившите му тимове. Разбира се, това е от второстепенно значение в сравнение с факта екипа да си осигури подходящ използваем градивен елемент за 2024 г. и след това.

„Най-важното нещо за мен през тази година е да се уверя, че този автомобил и тази базова линия са тези, с които ще развиваме бъдещите модели на Астън Мартин.“

„Както всички видяхме, болидът за 2022 г. имаше сериозни недостатъци. Отборът на Астън Мартин премина през няколко неща по време на сезона и се подобри много до края на годината. Затова вярва, че тези проблеми със сигурност са много по-лесни за разрешаване когато ги разбереш.“

„Това е първият истински нов автомобил с този набор от правила, който се надявам Астън Мартин да развие в бъдеще. За мен най-голямото нещо тази година ще бъде да можем да се развиваме през сезона и да завършим 2023 г. със съзнанието, че този автомобил е отправна точка за бъдещите автомобили на Астън Мартин“, добави Фернандо Алонсо.