Начало Избрани Астън Мартин се надява да направи огромна крачка напред през 2023 г.

Астън Мартин се надява да направи огромна крачка напред през 2023 г.

1104
0
Астън Мартин AMR23
снимка, Астън Мартин

Астън Мартин се надява да направи огромна крачка напред през 2023 г. Отборът от Силвърстоун започва третия си сезон под името на легендарния британски автомобилен производител, който празнува своята 110-та годишнина.

Тази година Астън Мартин ще разчита на Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Двамата присъстваха по време на представянето на болида за сезон 2023 AMR23. Заедно Алонсо и Строл са резервните състезатели Фелипе Другович и Щофел Вандоорн. По този начин се съчетават цялата гама от младост и опит, необходими за един модерен отбор от F1.

Строл започва седмата си година в F1. Канадецът е син на собственика на тима Лорънс Строл и е основна фигура в развитието на Астън Мартин. Макар да е само на 24 години, Строл-младши има 122 старта в Гран при и записа три подиума. Освен това той и притежава богат талант и огромна решителност.

Заедно със Строл ще работи и двукратният световен шампион в F1 Фернандо Алонсо. Състезателният устрем на испанеца и жаждата му за успех бяха ключовите фактори за привличането му в Астън Мартин миналото лято.

В допълнение към Ланс и Фернандо, отборът от Силвърстоун привлече още няколко талантливи състезатели в лицето на Фелипе Другович и Щофел Вандоорн. Настоящият шампион в F2 Формула 2 Фелипе Другович продължава да бъде тестови и резервен пилот на Астън Мартин и през тази година. Бразилецът ще бокса на екипа в избрани Гран при през годината.

Вандоорн е другият тестови и резервен пилот на екипа. Действащият световен шампион във Формула Е съвместява тази роля с Другович. Белгиецът се завръща в шампионат, които познава добре след като беше съотборник на Алонсо през 2017 и 2018 г.

Списъкът на Астън Мартин се допълва от посланиците  Джесика Хокинс и Педро де ла Роса, който е и бивш пилот от F1. Двамата ще предоставят своя опит и подкрепа на отбора както на пистата, така и извън нея по време на тазгодишния календар от 23 състезания.

„Поглеждайки към AMR23, виждам много нови идея и агресивна работа по отношение на опаковката и аеродинамиката. Тези промени наистина трябва да ни помогнат при навлизането във втората година на тези нови правила“, сподели Строл.

„С огромно нетърпение очаквам да работя с Фернандо. Винаги съм се разбирал много добре с него – и ще бъде фантастично да се състезавам заедно и да деля един бокс с него“, добави пилотът на Астън Мартин.

В същото време Алонсо сподели първите си впечатления от британския отбор.

„Винаги съм казвал, че виждам амбицията, която блести в Астън Мартин. Сега, когато пускаме автомобила в тази чисто нова фабрика, смятам, че всеки може да види мащаба на амбицията и решителността в сърцето на тази организация“, коментира Алонсо.

„Също толкова важен е и автомобилът. AMR23 изглежда невероятно добре опакован и изключително ефективен. Бях приятно изненадан, когато за пръв път опитах миналогодишния автомобил. Сега мисля. че заедно можем да разкрием още много възможности. Нямам търпение да започнем да се състезаваме на пистата“, добави пилотът на Астън Мартин.