Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Пилотите не могат да се оплакват от натоварването, но за отборите...

Алонсо: Пилотите не могат да се оплакват от натоварването, но за отборите 18-19 старта са оптимални за един сезон

1608
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

18 или 19 старта са оптималният брой надпревари за календара на Формула 1, за да не се изтощават отборите, смята Фернандо Алонсо. Двукратният световен шампион коментира обявения по-рано тази седмица календар за 2024 г., който е с 24 състезания.

„Разбирам какви са предимствата на това да има 24 надпревари през един сезон и защо се включват толкова стартове в една състезателна година. Към Формула 1 има сериозен интерес. Хубаво е и да ходим в различни страни, да има нови надпревари. Този сезон например ще отидем в [Лас] Вегас, преди известно време се появи Катар“, сподели Алонсо.

„Страхотно е, че нови държави се отварят към спорта. Това означава повече приходи за всички. За хората в отборите обаче 18 надпревари е по-добър вариант според мен. 18 или 19. Трябва да се има предвид какво натоварване е това и за механиците, и за представителите на медиите. Всички пътуват от февруари до декември“, допълни Алонсо

„Ние, пилотите получаваме всичко. Хората се грижат да ни е удобно, вършат всичко по силите си. Затова не може да се оплакваме особено. Но разбирам колко е трудно за всички останали“, каза още той.

Макс Верстапен обаче вече се оплака, че състезанията в календара са прекалено много. Пилотът на Ред Бул дори намекна, че това ще е сериозен фактор при взимането на решение дали да остане в F1 след изтичането на договора му. Споразумението на Верстапен с Ред Бул е до 2028 г.

Ландо Норис също смята, че 24 старта са много

„Идеалният брой според мен е по-близо до 20. Има твърде много писти. Мисля, че Зак [Браун] е споменавал няколко пъти, че 20 е едно хубаво число и за живота на механици, инженери, всички, които пътуват. Тези хора постоянно са далеч от семействата си, от децата. По-дълго дори от пилотите, така че за тях е дори по-трудно“, каза състезателят на Макларън.

„Затова в този случай според мен трябва да сме повече гласа точно на тези хора. Не да говорим за себе си. 20 състезания, но с ротиране на писти. Просто няма как да има стартове на всички трасета, където хората искат да ходят. Все пак е добре, че е вложено малко повече усилие в организирането на календара по по-добър начин. Но пак ще е трудно. 20 наистина би било по-добре за здравето на всички“, допълни Норис.