Начало Избрани Алонсо: Подготовката на Астън Мартин не бе същата заради отсъствието на Строл

Алонсо: Подготовката на Астън Мартин не бе същата заради отсъствието на Строл

1065
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо твърди, че подготовката на Астън Мартин е била засегната заради отсъствието на Ланс Строл. Двукратният световен шампион вярва, че неговият съотборник е можел да даде добра обратна връзка на отбора и да изкаже мнението си по някои проблеми, с които се е сблъскал Алонсо.

Строл пропусна тестовете в Бахрейн. 24-годишният състезател претърпя инцидент с тренировъчен велосипед в Испания миналата седмица. От Астън Мартин отказаха да разкрият подробности относно злополуката на Строл. Екипът все пак oбяви, че той е контузил едната си китка и се възстановява. Въпреки това не се знае дали той ще се включи в откриващия кръг за сезон 2023, който ще се проведе в края на тази седмица.

Строл бе заменен от Фелипе Другович по време на изпитанията в Бахрейн. Бразилецът все участие в общо две сесии и направи първи обиколки с болида на Астън Мартин за 2023 г. Действащият шампион в F2 е готов да замести Строл и в първото състезание за сезона в Бахрейн.

Другович се представи доста добре по време на тестовете в Бахрейн и не допусна никакви големи грешки. Въпреки това липсата на достатъчно опит означаваше, че той не бе в състояние да даде реални отговори на няколко въпроса, които са се въртели в главата на Алонсо

„Подготовката на Астън Мартин не бе същата заради отсъствието на Строл. Той определено ни липсва защото нямаме база за сравнение с това, което казвам аз за работата на колата. За съжаление така и не успяхме да чуем мнението на Ланс, който има сериозен опит с автомобила от 2022 г.“, сподели Алонсо.

„Дали [това] бяха няколко неща, които Ланс можеше да забележи? Става дума за усещането за педала на спирачките и серво усилвателя на волана. Не знам дали това са неща са типични за Астън Мартин или са се появили сега. Не можем да се справим без него, така че се надявам, че той ще може да се върне много скоро“, каза още пилотът на Астън Мартин.

Болидът на Астън Мартин бе своеобразно откритие в края на миналата седмица. Мнозина специалисти и анализатори посочиха, че AMR23 ще бъде един от най-силните автомобили на стартовата решетка и дори може да бъде близо до Мерцедес.

Алонсо бе доволен както от пробега, така и от нивото на представяне на новия си автомобил. Испанецът направи 270 обиколки  зад волана на AMR23 без да има сериозни технически проблеми. Той все пак заяви, че има още какво да се желае от болида на британския отбор.

„Това беше много важна и много хубава седмица за нас. Най-накрая успях да се насладя новия автомобил след като направихме един снимачен ден на Силвърстоун. Това никога не е достатъчно защото там направихме около осем обиколки“, каза Алонсо.

„Сега трябва да направим колата възможно най-бърза за първото състезание от сезон 2023“, продължи Алонсо. „Усещаме, че има още много какво да се желае от автомобила. Искаме да подобрим неща, за които нямахме време в тестовете, които бяха само три дни. Все пак виждам, че отборът работи на пълни обороти.“

„Автомобилът се чувстваше добре и през трите дни. Експериментирахме малко с много различни настройки и винаги намирахме позитиви. Има ясна индикация, че трябва да променим философията в много неща по този автомобил в сравнение с миналогодишния. Това очевидно е притеснително в известен смисъл, защото ще ни трябват няколко състезания, за да оптимизираме пакета“, допълни пилотът на Астън Мартин.