Начало Избрани Алонсо получи наказание след края на състезанието в Монреал

Алонсо получи наказание след края на състезанието в Монреал

6124
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Венелин Николов

Фернандо Алонсо получи наказание от пет секунди заради блокиране на Валтери Ботас в Гран при на Канада. Тази санкция го свали от седмо на девето място в крайното класиране на надпреварата.

В заключителните етапи на състезанието Алонсо остана зад съотборника си в Алпин. Естебан Окон на седма позиция. Испанецът започна да усеща натиска на пилота на Алфа Ромео Валтери Ботас.

Алонсо агресивно се защитаваше срещу финландеца в заключителната фаза от надпреварата в Монтеал. Двукратният световен шампион шареше наляво-надясно на дългата права преди последния шикан. Това принуди Ботас да се откаже от потенциална атака.

Състезателят на Алпин се задържа на седмо място само с три десети преднина пред Ботас. Въпреки това след фнала на състезанието бе извикан от стюардите на ФИА заради тези движения.

Стюардите прецениха, че Алонсо енаправил многократни промени на посоката на движение.“ По този начин е принудил Ботас да намали. Според комисарите това е нарушение на правилника, а именно член 2б от глава IV, допълнение L към Международния спортен кодекс на ФИА.

„В предпоследната обиколка на състезанието, между завои 10 и 12, автомобил №14 е направил многократни промени на посоката, за да се защити от автомобил 77. В един момент болид №77 е трябвало да вдигне педала на газта и за кратко да загуби скорост.“

Макар и да отбелязваме забележката на водача, че в нито един момент автомобил 77 не е бил до автомобил 14, стюардите смятат, че това е явно нарушение на горния регламент. Поради това те налагат наказание от пет секунди в съответствие с това, което беше наложено за подобен инцидент в Австралия през 2022 г.“

Наказанието на Алонсо издига и двамата пилоти на Алфа Ромео Валтери Ботас и Гуаню Жу. Така двамата финишират на седма и осма позиция. Същевременно Алонсо остава девети Освен това му е наложена една наказателна точка в пилотската книжка. За текущия 12-месечен период пилотът на Алпин има общо шест наказателни точки.

Комисарите също така решиха, че Себастиан Фетел не заслужава наказание за това, че не е спазил дистанцията от 10 автомобила спрямо другите пилоти по време на периода на колата за сигурност.

След като първоначално се приближи до предния автомобил по време на процедурата за кола за сигурност, за известен период от време, болид №5 [Фетел] не спази правилото за дължина от 10 автомобила.

Въпреки това към края на периода на автомобила за сигурност [той] отново намали разликата. След това запази необходимата позиция до подновяването на състезанието. Стюардите отбелязват също, че е имало и други водачи, които
също не успяха да спазят дължината от 10 автомобила в различни моменти по време на процедурата, В края на периода на колата за сигурност всички са били в съответствие с изискванията.

Затова стюардите заключиха, че няма да има наказание на автомобил №5.“

Пилотът на Макларън Ландо Норис също получи 5-секундо наказание заради превишена скорост в питлейна.