Начало Избрани Алонсо: Идването на Андрети ще е добра новина за F1

Алонсо: Идването на Андрети ще е добра новина за F1

1257
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Майкъл Потс

Фернандо Алонсо твърди, че идването на Андрети в F1 ще бъде „добра новина за спорта.“ Американският тим се опитва да влезе в световния шампионат и подаде официално заявление към ФИА.

Собственикът на отбора Майкъл Андрети продължава да осъществява плановете си да се присъедини към стартовата решетка на Гран при в бъдеще. Бившият пилот на Макларън все още чака зелена светлина от Международната автомобилна федерация.

Миналата седмица в Маями, Андрети посочи, че президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем е изразил условната си подкрепа за проекта Андрети Глобал.

Няколко отбора от Формула 1, включително Ред Бул и Мерцедес, остават скептични относно ползата за Формула 1 от разширяването на решетката до 11 отбора. Според тях, този ход неизбежно ще доведе до намаляване на дела приходи на всеки един отбор от шампионата.

Въпреки това Макларън и Алпин подкрепиха евентуалното присъединяване на Андрети към F1. Според различни информации, екипът от Енстън е готов да достави задвижващи системи на Рено.

Алонсо, който е работил с Андрети Аутоспорт по време на първото си участие в Инди 500 през 2017 г. Пилотът на Алпин вижда само положителни последици за F1, ако легендарното име Андрети се завърне в борбата.

Е, разбира се, това може да е нещо голямо, каза Алонсо. „Познавам много добре Майкъл и фамилия Андрети. Очевидно те са голяма част от моторните спортове като цяло и са легенди.“

„Надявам се да можем да ги привлечем в нашия шампионат. Пристигането на Андрети ще е добра новина за F1.“

„Смятам, че те имат възможностите, ресурсите и таланта да участват във Формула 1 и да бъдат конкурентоспособни. Затова се надявам това нещо да се осъществи през следващите няколко години и ще следя тази ситуация отблизо.“

Бившият световен шампион в F1 Марио Андрети заяви в Маями, че фамилията прави всичко възможно, за да убеди ФИА и всички заинтересовани страни в ползите от приемането на нейния франчайз в спорта.

Мога да ви кажа едно не е заради липса на опит“, каза Марио пред Sky Sports F1. „Работим по него, няма съмнение.“

Има процес, който спазваме. Опитаме се да проверим всички полета, които се очаква да бъдат проверени. Целта ни е да сме на стартовата решетка през 2024 г.“

Разполагаме с голям, огромен екип, който може да направи това. Без съмнение времето е от съществено значение. Смятам, че всички съставки са налице.“

Отборът на Андрети Аутоспорт записа първи успех за сезон 2022 в Индикар благодарение на Колтън Херта. Младият американец триумфира в трудната и драматична надпревара на пистата Индианаполис.