Начало Избрани Алонсо продължава с лошия късмет от началото на сезон 2022 в F1

Алонсо продължава с лошия късмет от началото на сезон 2022 в F1

1059
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Фернандо Алонсо продължава с лошия късмет от началото на сезон 2022 в F1. Пилотът на Алпин отпадна от Гран при на Емилия Романя след контакт с Мик Шумахер. По този начин испанецът не завърши състезание за втори път след случая в Саудитска Арабия. Това оставя двукратния световен шампион на 15-та позиция във временното класиране с актив от само 2 точки. Зад него са новакът Гуаню Жу (Алфа Ромео), състезателите на Уилямс Алекс Албон и Николас Латифи, Мик Шумахер от тима на Хаас и Ланс Строл (Астън Мартин).

В първото мокро състезание за сезона, Алонсо и Окон успяха да спечелят позиции по време на инцидентите в първите обиколки. Въпреки това, Фернандо бе ударен в дясната страна на излизане от завой номер 3. В резултат на инцидента имаше поражения в кутиите на радиаторите и пода на болида Алпин А522. За съжаление повредите бяха твърде сериозни, което принуди Алонсо да се оттегли след няколко тура.

Междувременно Естебан Окон се бореше за последната позиция, даваща право на точки. През по-голямата част от състезанието той се движеше единадесети. След това шансовете му да завърши в челната десетка бяха възпрепятствани. Французинът получи петсекундно наказание за опасно излизане от бокса при единствения си питстоп, в който сложи гуми медиум. Естебан пресече финалната линия единадесети, но поради санкцията от стюардите се срина до четиринадесетата позиция.

„Това беше поредното злополучно състезание за нас през този сезон. Стартирахме прилично и се придвижихме до осма позиция. Имах много повреди от дясната страна на пода, както и на кутиите на радиаторите. Нямах друг избор, освен да се оттегля. Не съм доволен, тъй като малък удар с Мик [Шумахер], който не беше умишлен, унищожи колата и състезанието ми. След Австралия имам чувството, че можех да спечеля 20 или 30 точки в шампионата. В момента съм спечелил само два пункта. Това е лош късмет! От друга страна сезонът е дълъг и все още има много точки за печелене“, заяви Алонсо.

„В крайна сметка това беше разочароващо състезание за Алпин, тъй като не спечелихме точки. Ситуацията беше трудна от самото начало. Резултатът от квалификацията компрометира останалата част от уикенда ми. Ако се замисля, мястото, на което се озовах преди наказанието, не бе много лошо. Липсваше ни малко състезателно темпо. В крайна сметка не бяхме достатъчно бързи, за да влезем в точките дори без наказанието от пет секунди. Боксът на Имола е наистина тесен. Ще разгледаме какво точно се случи, за да видим дали е можело да бъдат избегнати част от проблемите. Ще си вземем поука и ще продължим напред. С нетърпение очаквам старта в Маями“, сподели Окон.

„Изминалият уикенд беше разочароващ за отбора. Това е първото състезание за сезона, от което си тръгваме без спечелени точки. Трябва да се уверим, че това няма да се повтори, тъй като имаме много по-силен потенциал. Все още има много области, които трябва да подобрим. Искаме да постигнем амбициозните си цели .Въпреки че се чувстваме разочаровани от вчерашния резултат, ще разчитаме на него като на допълнителна мотивация да не изпитваме това чувство отново през годината. Убеден съм, че отборът ще продължи да работи усилено и задължително трябва да се възстановим в Маями“, каза изпълнителният директор на Алпин Лоран Роси.