Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Радвам се да финиширам пети в Джеда

Алонсо: Радвам се да финиширам пети в Джеда

1413
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо финишира на пета позиция в състезанието на уличната писта в Джеда. Пилотът на Астън Мартин вярва, че това е било максимума, на който е можел да се надява. Алонсо също така се радваше, че е финиширал пред един автомобил на Макларън и Ферари и два на Мерцедес,

Алонсо потегли от четвърта позиция в Гран при на Саудитска Арабия. Двукратният световен шампион имаше добър старт и не допусна да бъде изпреварен на прехода към първи завой.

Подобно на повечето си съперници, Алонсо направи единствения си питстоп по време на периода на кола за сигурност. Испанецът се върна на трасето с твърди гуми и беше близо до това да се удари със Серхио Перес

Алонсо се движеше на седма позиция, тъй като Ландо Норис и Люис Хамилтън останаха на трасето. Пилотът на Астън Мартин се придвижи с две места напред след спиранията на двамата британци. После той имаше константно темпо и запази своята позиция до развяването на карирания флаг. Опитният испанец призна, че е бил доволен от постигнатия резултат в Джеда.

„Радвам се да финиширам пети в Джеда. Да завършим пред един Макларън, едно Ферари и двата Мерцедес-а е страхотен резултат за отбора. Това вероятно е максимума, който можем да постигнем в момента“, сподели Алонсо.

„Беше напрегнато от старта до финала. През по-голямата част от състезанието Джордж [Ръсел] беше толкова близо зад мен. Влязохме бях малко в неизвестното, тъй като изкарах над 40 обиколки с твърдия комплект гуми. В крайна сметка се правихме добре и успяхме да накараме стратегията с едно спиране да проработи. Ще продължим да преследваме повече постижения и ще се фокусираме върху дългосрочната перспектива, тъй като ни очаква много дълъг сезон“, добави пилотът на Астън Мартин.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл не завърши надпреварата покрай брега на Червено море. Канадецът се удари в предпазната стена около завой №22 и отпадна. Инцидентът предизвика появата на кола за сигурност.

„Разочароващ начин да завършим един добър уикенд. В първите обиколки натисках много здраво. Колите около нас определено бяха по-бързи и гумите вече изпитваха затруднения“, каза Строл.

„Опитах се да създам разлика и просто се ударих в стената. Все пак има и положителни неща, които трябва да вземем. Отборът спечели точки и в двете състезания. Чувстваме, че има още темпо, което да отключим в автомобила. Вече гледам напред към Австралия. Това състезание и страна, които наистина ми харесват. Сигурен съм, че можем отново да вдигнем темпото“, добави пилотът на Астън Мартин.