Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо с трета победа

Алонсо с трета победа

62
0

Фернандо Алонсо с Рено спечели третата си поредна победа в тазгодишния шампионат на Формула 1, удържайки атаките на Михаел Шумахер в продължение на повече от 10 обиколки. Световният шампион направи великолепно състезание, след като сутринта сбърка във втората квалификация и стартира едва от 13-та позиция. Полпозишънът бе спечелен от Кими Райконен, следван от Алонсо.

На старта следобед финландецът поведе, следван от Фернандо и Дженсън Бътън. Кими обаче отпадна твърде рано от надпреварата (в 10-ата обиколка) заради повреда. От този момент нататък Алонсо пое лидерството и не го изпусна до края, въпреки многобройните опити на Шумахер в края на надпреварата.

Михаел бе избрал стратегия с много дълга първа част на състезанието. Звездата на Ферари изкара почти половината Гран при без да влезе в бокса да дозареди с гориво. След първия си питстоп той бе наваксал много места и излезе трети. В невероятно темпо стопи разликата между него и Бътън от около 30 секунди, като на обиколка бе по-бърз средно с 2 сек. Изпревари англичанина, зае втората позиция и малко преди финала буквално се залепи за Алонсо, но така и не намери начин да го задмине. Второто Ферари с Рубенс Барикело не завърши.

Четвърти в класирането остана вторият Макларън, каран от Александър Вурц. Австриецът се справи чудесно с напрежението в състезателна среда и удържа напористия Такума Сато, който трябваше да се задоволи с петото място.

Първи точки след завръщането си в Гран спечели Жак Вилньов за спечелената днес шеста позиция в класирането. Зад него се подредиха двете Тойоти – съответно Ярно Трули седми и Ралф Шумахер – осми. Този път и двата болида на Уилямс завършиха състезанието, но извън зоната на точките, което едва ли се възприема добре от екипа.