Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо се чувства по-уверен преди началото на сезон 2013 г.

Алонсо се чувства по-уверен преди началото на сезон 2013 г.

28
0
Фернандо Алонсо

Фернандо Алонсо се чувства по-уверен в момента в сравнение със същия период миналата година и се надява отново да води битка за титлата във Формула 1, заяви испанецът в Мадона ди Кампильо, където се провежда 23-ата годишна среща на Ферари Wrooom.

Повод за по-голямата му увереност е стабилността на правилата:

При това положение няма да сме на 1,5-2 секунди назад, както се случи в началото на миналата година. Като че ли е невъзможно нещата да са по-зле, отколкото бяха тогава. Освен това имахме някои проблеми с аеродинамичния тунел в продължение на една-две години. Сега, с работата в тръбата на Тойота, би трябвало да е по-добре, а резултатът ще е подобрение в постоянството на представянето. От друга страна не бива да се забравят неща като инфраструктура и креативност. Надяваме се с новите хора в екипа ние да сме иновативните. Миналата година ни липсваше представяне в началото на сезона и в средата и макар да не бяхме супербързи, постигахме редовно подиуми. Един поглед назад може да те накара да кажеш, че едно или друго решение е променило хода на развитие, но станалото — станало. Спечелване на титла с Ферари е най-хубавото нещо, на което един пилот може да се надява. Сигурно е невероятно да държиш купата, когато си в червен овърол. Ще опитам да се боря за това. Хубаво е да те изберат за най-добър пилот на сезона, дори да не си спечелил. Всички в F1 са компетентни хора, а аз карам за отбора с най-високите постижения в историята на спорта, така че заедно ще водим отново битката.

Испанецът заяви, че не знае кой ще е основният му опонент през 2013 г., но като най-силен пилот посочи отново Люис Хамилтън.

Това е лично мнение, а не политическо изявление — продължи Фернандо. — Той е най-силният състезател на грида и ще е силен. Освен това е супердобър пилот. Печелил е надпревари всеки сезон в кариерата и според мен ще вземе победи с Мерцедес. Макларън винаги са силен съперник. Отборът има опит и история, сериозни успехи. Отново ще са силни.

Пилотът обаче отбеляза, че би му се искало календарът да се състои от по-малко състезания. Той работи почти до Коледа — 20 декември миналата година, след като последният старт се състоя на 25 ноември.

– Тестовете започват през февруари и след това кръговете са почти до декември. Изключително трудно е да останеш постоянно на най-високо ниво и умствено, и физически. F1 е чудесно шоу, но 19 старта са добре, дори може би 18. Това би помогнало, както и малко повече тестове — обясни той.

През миналата година Алонсо (както и част от колегите му) стана много активен в Туитър. В периода между двата сезона той продължи да пуска снимки от местата, където ходеше и да пише и смята социалната мрежа за наистина полезно средство за комуникация с феновете:

– Обичам да разказвам на хората как тренирам, чувствата си преди и след състезанията. Мога да им покажа F1 отвътре. Да, има неща, които не мога да издавам, но ми харесва да имам възможността да демонстрирам какво наистина се случва, защото преди са появявали какви ли не налудничави истории — че съм на луната, със слон или в Кения с Обама. Така е по-добре.