Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Шефовете мислят твърде много за малките тимове

Алонсо: Шефовете мислят твърде много за малките тимове

50
0

Фернандо Алонсо е на мнение, че шефовете във Формула 1 мислят прекалено много за малките и независими отбори, вместо за самия спорт като цяло. През последното десетилетие бяха въведени множество мерки за намаляване на разходите, бяха премахнати тестове през сезона, а времето за използване на въздушните тунели беше редуцирано. Всичко това беше направено, за да могат по-малките тимове да оцелеят.

Според пилота на Макларън спортът трябва да се съсредоточи върху други неща и заяви, че ако можеше да промени нещо, щеше да въведе по-големи двигатели, повече мощност, повече аеродинамика, повече свобода за отборите да се развиват и повече тестове за отборите.

„Може би трябва да бъде както беше преди 10 години, заяви Алонсо. – Знам, че за някои неща беше по-скъпо, въпреки че и това малко ме съмнява, защото днес има много повече технологии, симулатори и неща, които увеличават разходите. Ако някои отбори не могат да си позволят да тестват, това си е техен проблем. Реал Мадрид могат да си купуват играчи, които други футболни тимове не могат да си позволят. Във Ф1 малките отбори все имат нужда от защита, но понякога, когато не могат да правят тестове, просто не могат и това е.”

Относно очакванията си за бъдещето на спорта и промените, готвени за 2017 г., Фернандо коментира: „Очаква се през 2017 колите да станат по-бързи, защото сега са бавни. Това ще е хубаво шоу за зрителите, но дали състезанията имат нужда само от това, за да са по-добри, е трудно да знаем. Тази година имаше може би само 4 или 5 скучни състезания, в които не се случи нищо, а след това 2 зрелищни без нищо да се е променило – същите коли, същите отбори. Понякога може на една и съща писта в две поредни години да гледаш едно скучно и едно вълнуващо състезание.”