Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Това беше една от тези ситуации, в които си на грешното...

Алонсо: Това беше една от тези ситуации, в които си на грешното място в грешното време

2265
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо коментира инцидента с Естебан Окон по време на спринтовата квалификация в Бразилия. Пилотът на Астън Мартин призна, че е бил „на грешното място в грешното време“. Алонсо се надява да участва в спринта, който ще се проведе по-късно днес.

Алонсо участва в днешната спринтова квалификация на пистата Интерлагос. Испанецът даде достатъчно добро време, което да му позволи да прескочи първата част от сесията. В последните секунди на сесията Алонсо се движеше с по-ниска скорост на трасето. Зад него се намираше Естебан Окон, който се намираше в бърза обиколка. Французинът загуби контрола над своя болид и се удари с испанеца на завой №3, след което се озова в предпазните ограждения. Това доведе до развяване на червен флаг и преждевременен край на SQ1

Двукратният световен шампион спука задна лява в гума в резултат на инцидента, но успя да стигне до бокса. По време на паузата механиците на Астън Мартин опитаха да поправят колата на Алонсо. В крайна сметка обаче той не успя да продължи участието си в сесията заради пораженията в своя болид. По този начин той ще потегли 15-ти в спринта на Интерлагос. Разбира се, първо колата му трябва да бъде в състояние да вземе участие в надпреварата.

„За съжаление не успяхме да завършим квалификацията. Жалко е, че и двата автомобила отпаднаха от сесията и че има много повреди по тях. Това не е начинът, по който искахме да се случат нещата“, сподели Алонсо.

„Все още не съм видял повторение на случилото се. Някой ми каза, че Естебан е загубил малко колата. Това беше една от тези ситуации, в които си на грешното място в грешното време“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо остана неприятно изненадан от темпото на своята кола и призна, че все още има „някои въпросителни“.

„Вчера имахме страхотно темпо. Днес се борихме малко повече в SQ1, за да преминем напред, така че все още има някои въпросителни относно темпото ни. Сега съм по-уверен отколкото в Мексико и Остин, така че се надявам да направя добро състезание“, завърши Фернандо Алонсо. Той и Окон бяха привикани при стюардите след края на днешната сесия.

Съотборникът на Алонсо Ланс Строл отпадна още в първия сегмент от квалификацията за спринта в Бразилия. Пилотът на Астън Мартин даде 17-то време и се оплака от трафика по трасето.

„Просто имаше много трафик по време на първата обиколка. Тук не можеш да си позволиш да се разминеш с три или четири автомобила на първата обиколка“, каза Строл.

„Това ни струваше много. Мисля, че автомобилът беше наред. Не бяхме много зле. Просто имаше много трафик в кратката сесия, тъй като всички се опитваха да правят обиколки. Направих първите два сектора бях с няколко десети по-бърз от времето на 15-тия. За нещастие, имаше много трафик от завой 7 до края на обиколката. Честно казано загубих тонове притискаща сила в този среден сектор“, добави състезателят на Астън Мартин.

Стюардите разследваха инцидента между Алонсо и Окон и решиха да не предприемат по-нататъшни действия

„Стюардите установиха, че Алонсо е бил наясно, че Окон се приближава с висока скорост на излизане от втори завой. Затова той се е отклонил от състезателната линия, за да може Окон да премине“, се казва в документа на ФИА.

„В трети завой Окон губи баланса на автомобила и го изпуска. В същото време Алонсо се движи към състезателната линия, като дава по-малко място на Окон. Комбинацията от тези два елемента е довела до сблъсъка. Стюардите определиха, че нито един пилот няма чак такава. Поради това не се налага наказание.“