Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис най-бърз в спринтовата квалификация в Бразилия

Норис най-бърз в спринтовата квалификация в Бразилия

2287
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис беше най-бърз в спринтовата квалификация в Бразилия. Пилотът на Макларън записа обиколка за 1:10.622 мин. и си гарантира първа стартова позиция за спринтовото състезание по-късно днес. Втори и трети финишираха състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес.

Чудесно време посрещна пилотите и отборите преди началото на спринтовата квалификация в Бразилия. Температурата на въздуха бе 25 градуса, а тази на асфалта- 45. Скоростта на вятъра не бе толкова голяма, докато вероятността за валежи бе минимална, за разлика от вчерашната квалификация.

Всички пилоти напуснаха бокса след началото на SQ1 с гуми медиум. Верстапен записа първата най-бърза обиколка за 1:11.888 мин. Нидерландецът бе изпреварен от Сайнц и Хамилтън. Междувременно в зоната на изпадащите бяха Окон, Строл, Жу, Албон и Сарджънт

В следващите минути пилотите подобряваха времената си, а Верстапен се оплака по радиото, че не е бил информиран за това, че Перес се намира зад него в бърза обиколка.

Около минута преди края на SQ1 в Бразилия бе развят червен флаг заради инцидент с участието на Естебан Окон и Фернандо Алонсо. Двамата се удариха малко след завоите „Сена-S“. В резултат на удара Окон се удари в стената и разби задното окачване на своя болид. Пилотът на Алпин не скри разочарованието си по радиото.

„Скапан идиот, Фернандо“, каза Окон. Французинът също така каза, че е добре и излезе от колата си. Инцидентът между Алонсо и Окон бе забелязан от стюардите.

Катастрофата на Окон сложи край на първия сегмент от спринтовата квалификация в Бразилия. Освен французина, сред отпадналите бяха Строл, Жу, Албон и Сарджънт. Американецът се оплака от болид на Хаас, който му е препречил пътя.

Началото на SQ2 в Бразилия бе забавено с повече от 20 мин. заради щетите по предпазните бариери около завой №3. Механиците на Астън Мартин използваха това и работеха по колата на Алонсо, която имаше поражения. Температурата на асфалта пък се увеличи с няколко градуса

Верстапен и Перес първи напуснаха бокса след светването на зеления светофар. Зад тях се наредиха съперниците им. Трикратният световен шампион записа обиколка за 1:11.449 мин. Второ време даде Перес. Зад мексиканеца се наредиха Льоклер, Пиастри, Хюлкенберг и Норис, докато Сайнц изпревари Перес. Междувременно Ботас, Рикиардо, Цунода и Гасли изчакваха в бокса.

Състезателите минаха през бокса и се върнаха на трасето в опит да подобрят постиженията си. Перес оглави класирането, преди да бъде изместен от Норис. Рикиардо бе четвърти, следван от Льоклер и Хамилтън. Под чертата останаха Магнусен, Хюлкенберг, Гасли, Ботас и Алонсо. Двукратният световен шампион не записа обиколка в SQ2.

В първите три-четири минути на SQ3 в Бразилия нямаше активност на пистата. Същевременно температурата на асфалта продължи да се покачва. Първи на трасето излязоха състезателите на Макларън, следвани от всички останали. Верстапен изпревари няколко съперници в бокса и се оплака, че е блокиран.

Пиастри поведе, преди да бъде изпреварен от Норис. Верстапен даде второ време, а Льоклер- трето. След разместванията Норис запази първата позиция, следван от Верстапен и Перес. Четвърти и пети се класираха Ръсел и Хамилтън. Шесто време даде Цунода. Топ 10 в спринтовата квалификация в Бразилия допълниха Льоклер, Рикиардо, Сайнц и Пиастри.