Начало Избрани Алонсо: Това беше страхотен уикенд за Астън Мартин

Алонсо: Това беше страхотен уикенд за Астън Мартин

2996
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Андро Дюлгерян

Фернандо Алонсо бе на седмото небе след днешното състезание в Бахрейн. Пилотът на Астън Мартин финишира на трето място в първото си участие с британския тим и потвърди всички хипотези, свързани със скоростта на автомобила AMR23.

Алонсо потегли от пето място в днешната Гран при на Бахрейн. Испанецът имаше късмета да излезе невредим от първата обиколка след като получи удар в задната дясна част на болида от Ланс Строл. След това той се залепи зад състезателите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел

Подобно на автомобилите около него, Алонсо също използва стратегия с 2 спирания в бокса. Двукратният световен шампион излезе на преден план във финалния стинт с твърди гуми. Тогава той показа отлична скорост и по-малка деградация от своите съперници. Това му позволи да направи невероятно изпреварване срещу Хамилтън от вътрешната страна в тесния ляв завой №10 и да заеме четвъртото място.

Няколко тура по-късно пилотът на Астън Мартин преследваше Карлос Сайнц, който страдаше от голямо износване на своите гуми. Алонсо успя да избегне контакт със своя сънародник и го изпревари с DRS на правата след десети завой. В крайна сметка опитният испанец пресече трети старт-финалната линия и записа подиум в първата си надпревара с Астън Мартин.

Алонсо записа едва втория си подиум откакто Астън Мартин се върна в F1 преди две години. Освен това испанецът записа и първо качване на почетната стълбичка от Гран при на Катар 2021.

„Това беше страхотен уикенд за Астън Мартин. Резултатът е наистина невероятен“, сподели Алонсо.

„Голяма чест е да завършиш на подиума в първото състезание за годината. Просто е невероятно това, което Астън Мартин направи през зимата, за да има втория най-добър автомобил в първото състезание. Това е просто нереално.“

Алонсо съжаляваше за случилото се в началната обиколка. Тогава той загуби позиция от Хамилтън и загуби ценно време спрямо лидерите. Пилотът на Астън Мартин все пак бе подпомогнат от отпадането на Шарл Льоклер и проблемите с гумите на Карлос Сайнц.

„Очевидно бих искал да стартирам пред тях и след това да използвам темпото си“, обясни Алонсо. „Днес нямахме най-добрия старт. Трябваше да спечелим няколко позиции на пистата. Чувствах се малко по-вълнуващо. Със сигурност имах повече адреналин в себе си. Видях, че както ние, така и хората се наслаждаваха на това.“

41-годишният състезател отдаде почит и на съотборника си Ланс Строл. Канадецът финишира шести, макар да кара с китка, която бе оперирана преди около 12 дни.

„На първо място искам да поздравява Ланс, моя съотборник. Той претърпя операцията преди 12 дни, но въпреки това сега се бори наравно с всички останали“, завърши Фернандо Алонсо.