Начало Избрани Алонсо: Трябва да бъдем много прагматични и спокойни по отношение на представянето...

Алонсо: Трябва да бъдем много прагматични и спокойни по отношение на представянето си

1826
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо продължава да бъде доста спокоен относно представянето на своя тим. Пилотът на Астън Мартин не се притеснява от скорошния спад във формата на екипа от Силвърстоун и вярва, че все още се намира много по-напред от това, което е очаквал преди началото на сезона.

Астън Мартин показа много добра скорост в началната фаза на сезон 2023. Това позволи на Алонсо да запише 6 подиума от първите 8 старта и да бъде най-сериозният преследвач на Ред Бул. Британският отбор претърпя известен спад в представянето си в Австрия и Великобритания. Доказателство за това са резултатите на Алонсо. Двукратният световен шампион бе пети в надпреварата на Ред Бул Ринг. Вчера той остана едва седми при развяването на карирания флаг на пистата „Силвърстоун“. Следователно той не успя да оправдае очакванията на екипа и да запише по-силен резултат в домашната Гран при за Астън Мартин

Алонсо потегли от девета позиция във Великобритания. Състезателят на Астън Мартин така и нямаше отговор на темпото на болидите на Макларън и Мерцедес. С напредване на състезанието, Алонсо се придвижи напред благодарение на появата на кола за сигурност и слабото състезателно темпо на Ферари. Испанският ветеран се защитаваше успешно от атаките на Пиер Гасли. В крайна сметка Алонсо остана седми при развяването на карирания флаг и изравни най-лошото си постижение, записано в Испания.

Пилотът на Астън Мартин не се тревожи от спада на формата на тима и заяви, че мисли повече в дългосрочна перспектива.

„Не съм прекалено напрегнат относно развитието“, сподели Алонсо. „Автомобилът ни е по-добър от очакваното тази година. Борим се за неща, за които в началото на годината вероятно не сме и мечтали. Ще бъде чудесно, ако успеем да се задържим в топ 10 и да се борим с най-добрите. Също така мисля, че трябва да се съсредоточим върху дългосрочната картина.“

„Не може да се напрягаме толкова във всеки един уикенди, без значение дали сме седми, четвърти или на подиума. Трябва да бъдем много прагматични и спокойни по отношение на представянето си“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо също така каза, че пистата в Силвърстоун също не е пасвала добре на болида Астън Мартин AMR23.

„Не бяхме достатъчно бързи в нито една сесия от уикенда на Силвърстоун. В състезанието положението не беше много по-различно“, обясни Алонсо. „В началото се опитахме да изкараме повече време с гумите медиум, след което появи кола за сигурност. Избрахме да използваме софт, защото нямаше толкова голям пробег до края.“

„Това беше най-добрата възможна стратегия. Благодарение на нея спечелихме седмо място, което бе малко по-високо от очакваното, особено като се има предвид темпото, с което разполагахме. Като цяло мисля, че успяхме да спасихме един много труден уикенд“, каза още Алонсо.

Алонсо също така обясни в кои области е изоставал най-много болидът на Астън Мартин. „Вероятно от всичко по малко. Няколко отбора направиха значителни подобрения напоследък.“

„Трябва да обърнем внимание и на спецификата на пистата. Като цяло Силвърстоун не беше най-доброто разположение за пакета, с който разполагаме. Трябва да видим и гумите – това е първото състезание, в което имаме тази нова конструкция, така че може би трябва да анализираме по-подробно нещата. Надявам се в Унгария отново да сме конкурентоспособни“, завърши Фернандо Алонсо.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл остана извън зоната на точките. Канадецът нямаше достатъчно добро темпо, подобно на своя съотборник. Строл бе 11-ти при развяването на карирания флаг, но получи наказание заради удар с Пиер Гасли от Алпин. Така той се смъкна до 14-то място.

„Това просто не беше нашият ден. Както и очаквахме, характеристиките на тази писта не подхождат напълно на AMR23, заради което се борихме за темпо“, каза Строл.

„На няколко пъти Пиер [Гасли] ме избута встрани. Втория път имахме контакт. Разбира се, проверихме  дали това е причинило някакви повреди по автомобила. Като цяло това беше труден уикенд. Сега се фокусираме върху Унгария – писта, която би трябвало да подхожда на нашия автомобил. Разбира се, там ще се стремим да постигнем по-добър резултат“, завърши състезателят на Астън Мартин.