Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен с шеста поредна победа, Норис и Хамилтън на подиума във Великобритания

Верстапен с шеста поредна победа, Норис и Хамилтън на подиума във Великобритания

3329
0
Макс Верстапен, Ландо Норис, Гран при на Великобритания, Силвърстоун
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели шеста поредна победа през сезон 2023 във Формула 1. Пилотът на Ред Бул триумфира в Гран при на Великобритания пред Ландо Норис (Макларън) и Люис Хамилтън (Мерцедес).

В топ 10 само Джордж Ръсел бе сложил софт (използван). Всички останали в тази част от колоната бяха с медиум, като този на Фернандо Алонсо бе използван, а на останалите – нов.

Ландо Норис успя да изпревари Макс Верстапен на старта. Оскар Пиастри също атакува пилота на Ред Бул, който за малко не загуби и второто място. Все пак го запази. Четвърти зад Пиастри бе Шарл Льоклер пред Джордж Ръсел, Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Пиер Гасли, Алекс Албон.

Норис се закрепи на около половин секунда пред Верстапен в първите обиколки. След разрешението за използване на DRS Макс му взе лидерството в петата от 52 обиколки

Ръсел се оплака по радиото, че Льоклер мърда при спиране. Хамилтън пък се залепи за Алонсо. На Норис му съобщиха, че на съотборника му Пиастри е казано да пази позицията си. „Вървим като отбор“, допълниха от Макларън.

Хамилтън задмина Алонсо в седмата обиколка. Реакцията по трибуните бе като тази, когато Норис излезе начело при старта. По-назад от Хаас-а на Нико Хюлкенберг излетя лявата страница на предното му крило. Верстапен каза, че колата му дърпа странно настрани. От питуола на Ред Бул му отговориха, че вятърът си е променил посоката. Серхио Перес пък бе 13-ти до деветата обиколка.

В десетия тур от Алпин прибраха Естебан Окон. Французинът отпадна от състезанието с повреда в хидравликата, която екипът тепърва ще уточнява.

Верстапен начело вече бе на 1,5 сек пред Норис. Ландо пък се движеше на почти същата разлика от съекипника си Пиастри. По радиото се появиха предупреждения, че идва дъжд, но и съобщения, че може да подмине Силвърстоун.

„Вятърът прави управлението трудно в момента“, се обади отново по радиото Верстапен

В 15-ата обиколка Макс каза, че на трасето припръсква. Малко преди това и Ръсел каза, че има капки по визьора. Перес бе вече 11-ти. В 19-ата обиколка Льоклер мина през бокса и взе гуми хард.

„Видях едно Ферари в бокса. Ние се придържаме към нашата стратегия, нали?“, попита Верстапен и получи утвърдителен отговор от Ред Бул.

В 23-ата обиколка Верстапен водеше с 5,5 сек пред Норис. Пиастри бе на 2,3 сек зад съотборника си

Ръсел продължаваше да се състезава с използвания си софт. Следваха Сайнц, Хамилтън, Алонсо, Гасли, Перес, Албон.

В 25-ата обиколка от Макларън за втори път попитаха Норис колко може да изкара с темпото, с което кара. Ландо за втори път отговори: „Аз съм доволен. Мога още да карам така.“

Сайнц влезе в бокса в 27-ата обиколка. И той сложи хард. Норис попита как изглеждат твърдите гуми. „Не са невероятни, но това е най-добрият ни избор“, отговориха от Макларън.

„Мисля, че спряхме малко рано“, каза Льоклер по радиото.

Шарл бе десети, а Сайнц – 12-ти в колоната.

В 29-ата обиколка Ръсел най-накрая смени софта – с медиум. В следващата обиколка Пиастри бе в пита

Австралиецът сложи хард. При връщането на пистата Ръсел се озова между двете Ферари-та и бързо изпревари Льоклер за осмото място. Пиастри бе шести.

В 33-ата обиколка Кевин Магнусен спря на пистата, а от задната част на Хаас-а му излизаха пламъци. Рейс контролът включи режим на виртуален сейфти кар. Последваха няколко пита, като Льоклер мина за медиум. Хамилтън бе повикан в бокса, както и Верстапен и Норис. Излезе кола за сигурност. Макс сложи софт, Норис – хард, Хамилтън – софт.

Норис попита с какви гуми е Мерцедес-ът зад него – Хамилтън – и от Макларън му казаха, че е с меки

„О, прекрасно“, бе отговорът на Ландо.

Сейфти карът се прибра в края на 38-ата обиколка. Хамилтън атакува Норис, но не успя да го изпревари. Пиастри бе на 1,2 сек зад Мерцедес-а. Следваха Ръсел, Алонсо, Сайнц, Перес, Албон, Льоклер. Верстапен каза по радиото, че не се чувства особено добре с тези гуми – той бе със софт като Хамилтън.

В 44-ата обиколка Сайнц загуби две позиции – от Перес и Албон, в началото на следващия тур пред него мина и Льоклер.

Потъването на Карлос продължи с изпреварване на Гасли. Испанецът успя да се върне поне пред Алпин-а. Пиер от битка за десетото място излетя от пистата при удар с Ланс Строл и отиде в дъното на колоната. След това се прибра в бокса.

До края на надпреварата повече размествания нямаше. Верстапен спечели пред Норис и Хамилтън. Пиастри и Ръсел се класираха четвърти и пети. Следваха Перес, Алонсо, Албон. Пилотите на Ферари Льоклер и Сайнц допълниха топ 10.