Начало Избрани Aлонсо: Възрастта не е фактор в моторните спортове

Aлонсо: Възрастта не е фактор в моторните спортове

955
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Алпин

Фернандо Алонсо отново коментира бъдещето си в F1. Пилотът на Алпин заяви, че би искал да продължи да се състезава в световния шампионат за още няколко години. Испанецът е най-възрастния състезател на стартовата решетка и ще навърши 41 години в края на месец юли.

Договорът на Алонсо с Алпин изтича в края на този сезон/ Съотборникът му Естебан Окон ще остане в тима от Енстън до 2024 г. Французите ще се стремят да популяризират обещаващия талант Оскар Пиастри. Дори се появиха спекулации, че испанецът може да се оттегли в края на годината, за да освободи място за действащия шампион във Формула 2.

Но Алонсо отхвърли предположенията, според които иска да напусне F1. Той заяви, че мотивацията и способностите му за каране остават непроменени.

Догодина или през следващите две години с удоволствие бих продължил да карам. В момента се чувствам в най-добрата си форма. Би било погрешно да гледам F1 от вкъщи, докато все още се чувствам готов на 100 процента“, каза Алонсо пред BBC Спорт.

Когато почувствам, че не е така, ще бъда първият, който ще вдигне ръка и ще спре. F1 е изключително взискателна. Трябва да жертваш много неща в живота си, за да продължиш да се състезаваш. Но в момента все още си заслужава да го правя.“

Възрастта не е фактор

Фернандо Алонсо е най-възрастният пилот в решетката на Формула 1. Въпреки това испанецът настоя, че годините не влияят на представянето му, като добави, че се е почувствал съживен след двегодишния престой извън Формула 1 между напускането на Макларън през 2018 г. и присъединяването към Алпин миналата година.

Възрастта не е фактор в моторните спортове, каза Алонсо.

В другите спортове е различно. Трябва да разчиташ на физическото си състояние и подобни неща, но в моторните спортове предпочитам да имам едно ново предно или задно крило, отколкото три години по-малко, отколкото имам. Това със сигурност ще ми осигури по-голяма производителност.

Двете години извън спорта бяха достатъчни, за да пренастроя напълно съзнанието си, физическото си състояние и да бъда щастлив от тренировките и подготовката за състезанията.

Аз съм толкова добър, колкото когато бях на 25 или 30 години.“

Тъй като настоящото му споразумение с Алпин изтича скоро, Алонсо разкри, че е започнал неофициални разговори за удължаването му с изпълнителния директор на отбора Лоран Роси.

Не сме говорили официално“, каза Алонсо.

Просто изпихме няколко кафета. Но смятам, че тази възможност все още съществува.“

Мотивацията ми е налице. Искам да спечелим и да намалим разликата челото], макар да знаем колко изключително трудно ще бъде това.“

Знаем, че има няколко неща, които можем да направим. През първата година на новите правила се учиш много от други автомобили и други философии Има много преки пътища в представянето, които можеш да намериш много лесно.