Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Времената от тестовете не означават абсолютно нищо

Алонсо: Времената от тестовете не означават абсолютно нищо

67
0
Фернандо Алонсо

В тима на Ферари предположиха, че представянето им в първия предсезонен тест от Формула 1 за 2012 г. може би е изглеждало леко шизофренично за хората извън отбора. Три дни поред Фелипе Маса и Фернандо Алонсо бяха с по-слаби времена от най-бързите, докато вчера испанецът не оглави подреждането – на 0,720 сек пред Жан-Ерик Верн (Торо Росо).

От Скудерията обаче отново бяха категорични, че просто са следвали предварително начертаната си програма, съсредоточена върху събирането на данни за поведението и управлението на новия болид. Самият Алонсо, който често повтаря през сезона, че времената от петъчните свободни тренировки не са показателни за силата на отделните екипи, каза същото и на Херес.

Най-доброто ми време не струва нищо, както и постижението от предишния ден. В четвъртък например ние работихме повече с твърдите гуми, докато останалите бяха със софт. След това ние сложихме мекия тип, докато съперниците вероятно не са. Това е – обясни двукратният световен шампион.

Фернандо отбеляза техническите проблеми, които го забавиха, но не бе особено притеснен от тях. Той бе доволен, че се е върнал в колата след два месеца и половина, а и смяташе, че заедно с отбора е постигнал значителен напредък в тренировките.

Има още доста работа, особено по аеродинамиката и издръжливостта. Впоследствие ще разберем дали е било добър знак, че успяхме да навъртим толкова километри. Миналата година направихме много обиколки през първия ден [на тестовете], а всички знаем как се обърнаха нещата. Всичко по тази кола е ново. Има много малко компоненти от миналогодишния болид, за сметка на което присъстват доста иновации, следващи различна философия от прилаганата доскоро в автомобилите ни. Сервото например: през последните дни се трудехме по изглаждането на функциите му, едва в последния ден усетихме предимствата му – допълни Алонсо.

Той призна, че събирането на информация не е позволило да се работи кой знае колко по настройките на F2012. Затова и е убеден, че когато намери оптимални реглажи, представянето също ще се подобри.

Още на Херес получавахме чудесен отговор при правенето на определени промени. Мисля, че в Барселона ситуацията ще е различна, тъй като в първия преди всичко трябваше да свикнем с автомобила. Постепенно придобивахме увереност в автомобила и е нужно да продължим в тази посока. Дали Лотус ще се борят за титлата? Не знам. За тях също е рано да се правят преценки, но бих казал, че се радвам да видя Кими [Райконен] – той е прекрасен пилот и великолепен човек – каза още Алонсо.