Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо все още не е взел решение за бъдещето си в F1

Алонсо все още не е взел решение за бъдещето си в F1

962
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо все още не е взел решение за бъдещето си в F1. Пилотът на Астън Мартин ще изчака първите няколко старта от новата кампания, преди да обяви дали продължава участието си в световния шампионат и през 2025 г.

Алонсо започва 21-ия си сезон в F1, след като дебютира с Минарди през далечната 2001 г. Испанецът си взе две години почивка от спорта през 2019 и 2020 г. През това време той записа участие в Индикар, рали Дакар и световния шампионат за издръжливост.

Миналата година той премина в Астън Мартин. Престоят му в британския тим започна обещаващо, тъй като той си осигури шест подиума в първите осем състезания и беше близо до победата в Монако. Но с напредване на сезона, Алонсо започна да изостава заради недоброто развитие на болида на Астън Мартин. В крайна сметка той финишира на четвърта позиция в крайното класиране. Пред него бяха единствено Макс Верстапен и Серхио Перес от Ред Бул, както и Люис Хамилтън с Мерцедес

Договорът на Алонсо с Астън Мартин изтича в края на тази година. Двукратният световен шампион е изправен пред сериозна дилема. Той има възможността да продължи престоя си в британския тим за поне още година. От друга страна, свободното място в Мерцедес може да бъде сериозно изкушение. Отборът от Бракли търси заместник на Люис Хамилтън. Седемкратният световен шампион напуска в края на годината в посока Ферари.

Алонсо в крайна сметка може да се озове в Мерцедес, особено ако германският производител се представи по-добре от Астън Мартин. От друга страна не се знае дали Тото Волф проявява интерес към испанския ветеран, който тази година ще навърши 43 години.

Вчера Алонсо коментира спекулациите относно бъдещето си в F1. Испанецът даде да се разбере, че тепърва ще вземе решението дали ще продължи кариерата си в F1 или не.

„Преди всичко трябва да реша дали искам да продължа да се състезавам. Това ще е първото нещо, което трябва да реша след няколко седмици или след няколко състезания“, сподели Алонсо.

„В момента се чувствам чудесно, но знам, че календарът е много взискателен. През 2026 г. има и различен набор от правила, които може би са примамливи, а може би не. Не знам. Но нека да видим. Както казах на представянето на автомобила, ще изчакам няколко състезания, за да взема това решение“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо е най-опитният състезател в F1. Тази година той трябва да запише старт №400 в световния шампионат. Това е постижение, което трудно ще бъде подобрено от когото и да било

Астън Мартин изненада мнозина в началото на миналия сезон. Сега обаче Алонсо настоява, че е невъзможно да се направи точна оценка на представянето на Астън Мартин или на който и да е от десетте отбора въз основа на резултатите от откриващото състезание за сезона.

„Нека да изчакаме няколко състезания. Мисля, че дори Бахрейн е много специфична писта по отношение на характеристиките. Ще трябва да преминем през Саудитска Арабия, Австралия – може би дори Япония – за да имаме наистина разликата между представянето на отборите.“

„Но мисля, че автомобилът е стъпка напред – което е първата цел за зимните тестове – в сравнение с миналата година. Всичко се получи според очакванията. Може би стъпката ни между миналата и тази година е достатъчно добра или недостатъчно добра. Както казах, ще разберем едва след края на първите няколко състезания.“

Тази година Астън Мартин трябва да разполага с по-постоянен и конкурентен автомобил. Алонсо също така каза, че отборът трябва да продължи да се подобрява като отбор, за да се превърне в претендент за световния шампионат.

„Това, което виждам в отбора, е различен подход от този през 2023 г. Тогава започнахме с добра база и може би беше шок за нас колко добра беше тя в началото. Тогава не бяхме голям отбор и извън пистата, особено по отношение на развитието на автомобила и подобни неща. В крайна сметка научихме много уроци през миналата година.“

„Вървим по пътя към превръщането ни в претендент за шампионата в бъдеще. Това ме кара да мисля, че сезон 2023 ва беше важен за Астън Мартин. Мисля, че през 2024 г. започваме с добра база, но и с много неща, които се подготвят за останалата част от сезона. Ще бъде интересно да видим дали ще успеем да запазим темпото на развитие на автомобила в сравнение с водещите отбори, което очевидно не отговори на тези очаквания миналата година. Точно затова искаме да подобрим в това отношение“, завърши Фернандо Алонсо.