Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: 19 пилоти вече си мислят, че няма как да спечелят тазгодишния...

Алонсо: 19 пилоти вече си мислят, че няма как да спечелят тазгодишния шампионат

6789
0
Фернандо Алонсо, Астън Мартин
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо се изказа доста песимистично относно шансовете някой да се бори с Ред Бул през сезон 2024. Двукратният световен шампион вярва, че Макс Верстапен ще продължи да доминира в спорта. Алонсо добави, че вече има „19 пилоти, които знаят, че няма да спечелят тазгодишния шампионат“.

Алонсо вярва, че новият болид на Астън Мартин се представя по-добре в сравнение със своя предшественик. Испанецът обаче не иска да прогнозира дали тимът ще повтори летящия си старт от 2023 г. Според него първо трябва да се види напредъка, постигнал от конкурентните отбори

Двукратният шампион обаче смята, че Ред Бул ще продължи бъде по-напред от всички останали. Пилотът на Астън Мартин посочи мащабните промени, направени в RB20. Новият болид австрийския тим залага на още по-уникални решения и е сериозна еволюция на RB19. В новата кола се виждат и някои компоненти, които са „взаимствани“ от Мерцедес.

Алонсо смята, че Верстапен вече е на 99 % шампион през сезон 2024, особено като се види какво постигна в първия ден от тестовете. Опитният испанец на практика отхвърли както своите, така и шансовете на всички останали пилоти на стартовата решетка. Той също отказа да каже къде точно ще се намира Астън Мартин спрямо преките си конкуренти.

„Не разполагам с кристална топка, за да знам какво правят другите. Мисля, че Макс ще бъде световен шампион, а Ред Бул ще продължи да доминира в спорта. Освен това концепцията, която те представиха тази година, също е голяма изненада. В момента просто трябва да ги наблюдаваме и да видим как ще се представят“, сподели Алонсо.

„19 пилоти вече си мислят, че няма как да спечелят тазгодишния шампионат. Това се случва в 99% от случаите в кариерата ви. Това е брутален спорт“, добави пилотът на Астън Мартин.

Алонсо не знае дали разполага с автомобил, който може да печели състезания.

„Мисля, че сега е трудно да се каже [дали имаме автомобил, който печели състезания]. Бих казал, че след като видях Макс и колата на Ред Бул тази година, мисля, че шансовете на всички да спечелят състезание тази година са по-малки. Но това така или иначе е така“, обясни пилотът на Астън Мартин.

Алонсо също така каза, че тази година е постигнал най-добрите си резултати в предсезонните фитнес тестове. Въпреки добрата си физическа форма няма никакви гаранции, че това ще допринесе за силни състезателни резултати. Испанецът посочи като пример бурния си втори период в Макларън от 2015 до 2018 г.

„През [2015 г.] бях в супер форма, щастлив и мотивиран. Въпреки това спечелих 11 точки [завърших 17-и в шампионата]. Този спорт не винаги е това, което чувстваш или което правиш“, завърши Фернандо Алонсо.