Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Втората тренировка трябваше да бъде удължена

Алонсо: Втората тренировка трябваше да бъде удължена

572
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо, снимка Астън Мартин

Фернандо Алонсо коментира прекъсването на втората свободна тренировка в Абу Даби. Пилотът на Астън Мартин заяви, че сесията е трябвало да бъде удължена заради двата периода на червен флаг. Алонсо добави, че „съчувства на феновете“, които са закупили скъпи билети и не са наблюдавали толкова екшън на трасето.

Втората свободна тренировка на Яс Марина бе прекъсвана два пъти. Първо сесията бе спряна заради инцидент с Карлос Сайнц. Пилотът на Ферари се удари в предпазните ограждения на завой №3. В резултат на това бяха необходими повече от 20 мин. на маршалите да отстранят колата на испанеца и да поправят TecPro бариерите. По този начин бе загубено ценно време, в което състезателите можеха да запишат обиколки

Няколко минути по-късно тренировката отново бе спряна заради инцидент с Нико Хюлкенберг на първи завой. Този път прекъсването бе за малко повече от 5 мин. От друга страна, това отново попречи на състезателите да продължат програмите си и да съберат повече информация за трасето и поведението на своите коли.

Алонсо бе един от пилотите, който не бе доволен от дългото прекъсване на FP2 в Абу Даби. Испанецът отстъпи мястото си на Фелипе Другович в първата тренировка. Затова той се надяваше да натрупа възможно повече километри във втората сесия. В крайна сметка обаче той направи 17 тура, което не бе никак достатъчно.

„Втората тренировка трябваше да бъде удължена. Заради феновете“, сподели Алонсо малко след приключването на петъчния ден. „С всички червени флагове съчувствам на феновете, защото те плащат скъпи билети за трибуните, а не виждат екшън, така че ми е жал за тях“, добави двукратният световен шампион.

Миналата седмица FP2 за Гран при на Лас Вегас бе удължена с 30 минути след отмяната на FP1 след само осем минути.  Там обаче удължаването на сесията беше възможно, тъй като F1 не споделяше пистата с никакви поддържащи серии. Това обаче не беше възможно вчера заради състезанието от „Formula 4 United Arab Emirates Trophy“ което беше насрочено 30 минути след края на FP2

Алонсо призна, че не е научил нищо по време на вчерашния ден. Пилотът на Астън Мартин има на разположение само един час за подготовка днес. За нещастие, третата свободна тренировка не е показателна, тъй като се провежда при различни условия спрямо квалификацията и състезанието.

„Да, това е важно [FP2]. Очевидно тук, в Абу Даби, само тази сесия е наистина важна заради температурата на пистата. Тя е сходна с тази в квалификацията и състезанието. Ние на практика нямахме FP2 и както казах, съжалявам за феновете“, обясни Алонсо.

„Ще опитаме всичко. Очевидно има голям брой точки, които трябва да възстановим. Знаете, че всичко може да се случи, както вече видяхме в последните две състезания. Всеки може да има DNF или да има проблеми заради кола за сигурност или нещо подобно. Ще се опитаме да дадем най-доброто от себе си, ще се борим до последната обиколка и ще видим какво можем да направим“, заключи Фернандо Алонсо.

Даниел Рикиардо също не бе доволен от прекъсването на втората тренировка в Абу Даби. Австралиецът призова да бъдат направени промени по този въпрос

„Аз изкарах FP1, но много пилоти не го направиха. Затова те са изправени пред трудна ситуация, тъй като направиха само пет тура в FP2 или нещо подобно“, каза Рикиардо.

„Щеше да е хубаво може би да добавим малко време. Това може би това е нещо, което можем да обсъдим на брифинга за пилотите и да потърсим още няколко промени в правилата“, добави състезателят на Алфа Таури.