Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ръсел начело в първата свободна тренировка за Гран при на Абу Даби

Ръсел начело в първата свободна тренировка за Гран при на Абу Даби

1668
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел оглави класирането в първата свободна тренировка за Гран при на Абу Даби. Пилотът на Мерцедес записа най-добрата обиколка в сесията за 1:26.072 мин. Втори финишира Фелипе Другович (Астън Мартин), следван от Даниел Рикиардо от отбора на Алфа Таури.


Чудесно време посрещна пилотите и отборите в откриващата тренировка в Абу Даби. Температурата на въздуха бе 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 41. Вероятността за валежи по време на сесията бе нулева.

В тази тренировка имаше голям брой млади състезатели, които замениха някои от титулярите. Това са Робърт Шварцман (Ферари), Пато О’Уорд (Макларън), Исак Хаджар и Джейк Денис (Ред Бул), Зак О’Съливан (Уилямс), Тео Пурчер (Алфа Ромео), Оливър Берман (Хаас), Фелипе Другович (Астън Мартин), Джак Дуън (Алпин) и Фредерик Вести (Мерцедес)

Ръсел поведе след първите няколко минути от сесията в Абу Даби. Британецът записа обиколка за 1:27.673 мин. с гуми медиум. Втори на 0.768 мин. беше Сайнц. Испанецът записа постижението си с най-меките гуми на Пирели. Върху част от автомобилите имаше нови компоненти, които вероятно ще се използват догодина.

Денис се прибра в бокса след само една обиколка заради проблеми със своята каска. Световният шампион във Формула Е се опитваше да свикне с болид, който е много по-бърз и генерира много по-голямо притискане. Другите млади състезатели също не натискаха максимално. Същевременно Верстапен наблюдаваше случващото се от бокса на Ред Бул.

Ръсел запази първото място след изминаване на 1/4 от тренировъчната сесия в Абу Даби. Пилотът на Мерцедес записа време за 1:26.313 мин. с гуми медиум. Зад Ръсел се намираха Цунода, Сайнц, Рикиардо, Сарджънт, О’Уорд, Вести, Гасли, Вести, О’Съливан и Денис.

В следващите минути състезателите продължаваха да правят обиколки и да тестват различни компоненти. Пурчер се оплака от подскачане на своя болид по голяма част от трасето. Дуън пък едва не се удари в задната част на колата на Сарджънт. Американецът се извини по радиото няколко минути по-късно.

Ръсел продължи да води 30 мин. след началото на първата свободна тренировка за Гран при на Абу Даби. Пилотът на Мерцедес записа обиколка за 1:26.081 мин. Втори бе Сарджънт, следван от Пиастри, Строл, Цунода, Рикиардо, Ботас, Магнусен и Сайнц.

Ръсел запази първата позиция след навлизането на заключителната фаза от FP1 в Абу Даби. Пилотът на Мерцедес правеше обиколки с меки гуми, подобно на колегите си. Второ време записа Другович, следван от Ботас, Рикиардо и Пиастри. В дъното на подреждането бяха О’Съливан, Магнусен, Сайнц и Берман. От Ферари използваха само най-меките смеси на Пирели.

В заключителните секунди на първата тренировка в Абу Даби беше изпробвана системата за виртуална кола за сигурност. Малко след това пилотите направиха тренировъчни стартове. Ръсел запази първото място в крайна сметка, следван от Другович и Рикиардо. Четвърти и пети се наредиха Ботас и Строл. Място в челната десетка намериха още Пиастри, Сайнц, Шварцман, Гасли и Цунода.