Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Задава се труден уикенд

Алонсо: Задава се труден уикенд

68
0
Фернандо Алонсо

Задава се труден уикенд за нас, коментира пилотът на Ферари Фернандо Алонсо след неудовлетворителното представяне на тима в петъчните свободни тренировки преди Гран при на Малайзия.

Испанецът и неговият съотборник Фелипе Маса направиха общо над 100 обиколки на пистата Сепанг, а голяма част от тях бяха посветени на тестването на различни конфигурации за аеродинамиката. Двамата заеха съответно девето и шесто място след петъчните занимания.

– Изглежда се задава труден уикенд, но ще дадем всичко от себе си, за да сме по-бързи. Днес нещата не вървяха добре и изпитвахме трудности в намирането на добър баланс на болида. Тази вечер ще се опитаме да подобрим ситуацията. На писта с толкова променливо време и с бързото износване на гумите има много фактори, които влияят на битката в челото, не е достатъчно да си най-бързият. Сутринта опитахме да разберем какво не проработи според очакванията ни в Австралия, но ни предстои още работа. Не сме достатъчно бързи да се борим за полпозишън и победа, затова ще насочим усилията си да съкратим разликата до останалите, каза Алонсо.

Маса призна, че е очаквал да е по-близо до пилотите на Ред бул и Макларън. Според бразилеца основните проблеми на екипа се крият в ниското сцепление и бързото износване на гумите.

– В края на втората тренировка се видя, че това не е само наш проблем. Ако състезанието започне на сухо, изборът на стратегията ще е много труден. Меките гуми работят по-добре, дават повече сцепление и са по-бързи, но пък се износват бързо. Твърдите са по-бавни и по-постоянни в представянето си, но не издържат много повече от другите. Трябва да сме готови за всичко през този уикенд. Ако в следващите два дни завали, всичко може да се случи, допълни Маса.

Заместник-техническият директор на Ферари Пат Фрай обясни, че екипът е работил предимно по настройките на предната част на автомобила.

– Важно е да разберем коя посока да изберем в развитието на болида. След събирането на данните се прехвърлихме към петъчните задачи и най-вече сравнението на настройките за различните типове гуми. През уикенда ще бъде доста натоварено за механиците в бокса заради бързото износване на гумите. Алтернативният сценарий включва вероятен дъжд в неделя. Откъм представянето ни, нещата не са много по-различни от Австралия, обясни Фрай.