Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Замислих се дали да пробвам нещо накрая, но се сетих, че...

Алонсо: Замислих се дали да пробвам нещо накрая, но се сетих, че може да не успея да си тръгна от пистата

9549
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Иван Тенчев, Зандвоорт. Фернандо Алонсо се надяваше в началото на уикенда в Нидерландия да се върне на подиума и точно това стори. Пилотът на Астън Мартин финишира втори в надпреварата на пистата Зандвоорт. Това е седми подиум за двукратния световен шампион този сезон и първо класиране в топ 3 от Канада насам.

„При тази енергия и фенове това е много специална писта. Накрая определено се замислих дали да пробвам нещо (срещу Макс Верстапен) при финалния рестарт, но се сетих, че може да не успея да си тръгна от пистата… Затова спокойно си останах втори“, коментира Алонсо след финала, предизвиквайки бурен смях

„Преди две години при завръщането на Зандвоорт в календара си мислех, че вероятно няма да стъпя на подиума тук. Не бях в позиция да си представя такова нещо. Затова днешното постижение – да споделя почетната стълбичка с Макс и Пиер [Гасли] е толкова специално“, продължи Алонсо.

„Самата надпревара беше крайно напрегната. Бяхме много, много бързи в началото – на мократа писта. Спряхме (за интермедии) може би обиколка по-късно, отколкото трябваше, но лидерите също закъсняха. А автомобилът днес летеше. Беше изключително конкурентоспособен, много лек за каране. В такива условия ти трябва кола, на която можеш да се довериш. И аз наистина бях уверен в моя болид. Беше истинско удоволствие“, добави Алонсо, който бе избран и за пилот на деня.

„Чудесно е усещането да съм обратно на подиума след толкова напрегнато състезание и такива огромни емоции. Второ място и най-бързата обиколка бяха максимумът, който можехме да вземем днес при такъв дъжд и червен флаг. Тимът ни се справи прекрасно с надпреварата. AMR23 отговаряше добре във всички условия днес. И сега съм може би дори по-щастлив, отколкото като бележех подиуми в началото на годината, защото от юли насам имахме грижи. Невероятно е да се върнем толкова силни на писта. Сега нямам търпение за Монца“, каза още Алонсо.