Начало Избрани Алпин може да използва двигатели на Ферари от 2026-та

Алпин може да използва двигатели на Ферари от 2026-та

1060
0
Алпин A524
снимка, Алпин

Алпин може да използва двигатели на Ферари от 2026-та. Според информация на сайта Formula1.uno, френският отбор води разговори със Скудерията за доставка на задвижващи системи. Това допълнително засилва слуховете, че Алпин може да прекрати програмата си за двигатели след края на сезон 2025.

Алпин е един от отборите в F1, които използва собствен двигател- Рено. Агрегатът на французите обаче не разполага с достатъчно мощност, за да се бори срещу тези на другите производители като Хонда, Мерцедес и Ферари

Миналата година Алпин поиска разрешение от ФИА, за да може да увеличи мощността на своя агрегат и да настигне тази на съперниците. Това обаче не се случи. Затова французите се фокусираха върху новия силов агрегат, който ще се използва от 2026 г.

Алпин е регистриран като производител на новите задвижващи системи в F1, които ще се използват от сезон 2026. В момента продължава работата по новия силов агрегат, който ще има по-голяма електрическа част.

По-рано този месец се появи информация на Моторспорт. Според британското издание, Алпин може да се откаже от двигателя на Рено през 2026-та. Също така стана ясно, че Бруно Фамен вече е провел разговори за доставка на задвижващи системи с друг производител. Предполагаше се, че става въпрос за Мерцедес.

В продължение на доста години Алпин е със статут на заводски отбор. По принцип тези отбори разполагат с много повече ресурси, отколкото клиентските такива.

Отговорността за производството на силовите агрегати позволява на отбора да контролира всеки аспект от своето развитие и аеродинамична концепция. В същото време клиентските тимове трябва да се съобразяват с предоставените им спецификации. Заради това готовността на Алпин да се откаже от двигателите на Рено е донякъде обезпокоителна. Така на практика екипът ще загуби някои от най-големите си предимства.

За мнозина това изглежда като огромна стъпка назад за Алпин. Някои могат да го разтълкуват като признание, че отборът от Енстън няма вярва в собствените си възможности.

По време на уикенда в Барселона Пиер Гасли призна, че тимът обмисля „всички възможности“ за 2026 г. Това подсказва, че Алпин наистина може да се откаже от двигателите на Рено и да се обърне към външен доставчик

През 2026 г. ще има общо шест производителя на задвижващи системи в F1. Освен Рено, тук се включват още Мерцедес, Ферари, Хонда, Ауди и Ред Бул Форд.

Ред Бул вече изключи възможността да доставя двигатели на Алпин. От друга страна би било иронично австрийската компания да захранва бившия си доставчик на двигатели. Въпреки това Кристиан Хорнер призна, че Ред Бул няма да може веднага да доставя двигатели на клиентски отбори.

Същото се отнася и за Ауди. Германците ще дебютират като производители през 2026 г. Така за Алпин остават три реалистични варианта- Мерцедес, Ферари и Хонда.

Скудерията ще загуби един от клиентските си отбори през сезон 2026. Това би накарало италианците да доставят задвижващи системи на Алпин. Разбира се, тепърва ще стане ясно дали френският отбор ще се откаже от собствените си силови агрегати и ще стане клиент на Ферари или някой друг производител.