Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин пожелава всичко най-добро на Алонсо

Алпин пожелава всичко най-добро на Алонсо

3176
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Алпин реагира на новината за заминаването на Фернандо Алонсо. Днес испанецът обяви, че напуска френския отбор в посока Астън Мартин. Двукратният световен шампион ще напусне тима от Енстън за трети път в своята кариера. През 2006 г. Алонсо напусна в посока Макларън, докато три години по-късно премина от Рено във Ферари.

41-годишният състезател се завърна в F1 миналата година с ребрандирания тим на Рено. Френският производител реши да трансформира своя отбор в Алпин. Испанският ветеран завърши сезон 2021 на десето място в крайното класиране с актив от 81 точки. Най-доброто постижение на Алонсо бе трето място в Гран при на Катар.

Тази година двукратният световен шампион бе преследван от лош късмет. Испанецът отпадна в Джеда и Имола и финишира извън точките в Австралия и Маями. После започна серия от 8 поредни старта, в които пилотът на Алпин намери място в зоната на точките.

Очакваше се Алонсо да подпише ново споразумение с Алпин. Шефът на отбора от Енстън Отмар Шафнауер заяви, че ще започне разговори с испанеца по време на лятната пауза. Самият двукратен световен шампион не гарантира, че ще остане в Алпин и след края на тази година.

В крайна сметка двукратният световен шампион реши да подпише с Астън Мартин, заменяйки Себастиан Фетел. Германецът реши да сложи край на своята кариера във Формула 1 тази година.

Пожелаваме на Фернандо всичко най-добро за бъдещето му във Формула 1, се казва в съобщение на Алпин.

Фернандо винаги е бил и ще бъде част от семейството на Рено и Алпин. За нас е гордост и привилегия да споделим толкова много моменти на пистата заедно.“

Очакваме с нетърпение да завършим остатъка от сезон 2022 с Фернандо Алонсо. Ще продължим да натискаме максимално до последната обиколка през ноември.“

Отборът ще обяви пилотския си състав за сезон 2023 в F1 своевременно.“

Напускането на Алонсо отваря вратата за Оскар Пиастри. Младият австралиец е тестов и резервен пилот на Алпин. Очаква се той да вземе участие в две тренировки след лятната пауза. Междувременно Естебан Окон има договор до 2024 г. и за момента едва ли се тревожи за бъдещето си в тима.