Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин привлече бивш технически кадър на Мерцедес и Ферари

Алпин привлече бивш технически кадър на Мерцедес и Ферари

857
0
Алпин F1
снимка, Георги Тодоров/Lapbg

Алпин привлече бивш технически кадър на Мерцедес и Ферари. Екипът приветства в редиците си Ерик Менян. Специалистът ще ръководи отдела за задвижващи системи на Алпин, разположен във Вири Шатийон. Менян ще се фокусира най-вече върху разработването на новия силов агрегат на Рено, който ще се използва от сезон 2026.

Менян започна работа в отдела за двигатели на Алпин във Вири Шатийон в началото на месеца. По-рано тази година той напусна поста, който заемаше във Ферари.

Менян прекарва общо три години и половина в Скудерията. Преди това той заема длъжностите ръководител на отдел и главен инженер в Мерцедес HPP

Техническият специалист ще поеме ежедневното управление на отдела за силови агрегати, като ще докладва директно на Бруно Фамен. Французинът отговаря за всички дейности на Алпин в областта на моторните спортове.

„Можем да потвърдим, че Ерик Менян се присъедини към отбора като технически директор на департамента във Вири, подчинен на Бруно Фамен“, заяви говорител на Алпин пред F1.com.

„Той носи със себе си богат опит и експертиза и ще следи за развитието на задвижващите агрегати на Алпин. Неговият специален фокус е върху новото поколение двигатели, които ще се използват от 2026 г.“

Идването на Менян дава на Фамен повече възможности да се съсредоточи върху „съживяването“ на проекта на Алпин в F1. По-рано през сезона френският отбор направи сериозни промени в своята структура. Малко преди лятната пауза Алпин се раздели с Отмар Шафнауер, Алан Перман и Пат Фрай. Последният ще започне работа в Уилямс по-късно тази година. Предполага се, че Шафнауер и Перман също ще се върнат в F1 в бъдеще. Преди това Лоран Роси бе отстранен от поста главен изпълнителен директор и преместен в отдела за специални проекти на Алпин. Джулиан Раус заема поста спортен директор, докато Мат Харман оглавява техническия отдел в Енстън.

Междувременно Алпин привлече в академията си Куш Майни. Понастоящем индиецът кара във Формула 2 за отбора на Кампос Рейсинг. Ментор на Майни е двукратният световен шампион в F1 Мика Хакинен, докато негов по-голям брат е звездата от DTM Арджун Майни

„Изключително съм развълнуван, че ще се присъединя към академията на Алпин. Сбъдната мечта е да бъда свързан с отбор като BWT Alpine F1 Team, където мога да се уча и развивам. Надявам се, че един ден ще бъда готов да направя крачката към F1. Огромни благодарности на Алпин за това, че повярваха в мен и ми дадоха тази възможност“, сподели Майни.

„Щастливи сме да приветстваме Куш в нашата академия. Той е един млад талант. Ние вярваме, че има голям потенциал и ще бъде голяма придобивка за нашата програма за развитие на пилоти. Академията на Алпин ще започне деветата си година през следващия сезон. В момента в нея участват девет пилоти от осем националности, които обхващат четири различни серии – от Формула 2 до Европейски картинг. Непрекъснатото разширяване на кръга от таланти на Академията върви успоредно с разширяването на нашите съоръжения в Енстън, където в момента се разработва новата ни модерна база за обучение и тестване – AHPC“, каза Раус.