Начало Избрани Алпин продължава да изпълнява предварителния си план въпреки напускането на Алонсо и...

Алпин продължава да изпълнява предварителния си план въпреки напускането на Алонсо и Пиастри

1032
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси заяви, че неговият отбор продължава да изпълнява предварителния си план си от 100 състезания, след които трябва да бъде редовен претендент за победи и подиуми. Екипът от Енстън изкара изключително трудно лято, в което се случиха редица неприятни събития.

Роси разкри какви са амбициите на Алпин още в началото на 2021 г. След като имаше трудностите през миналия сезон, френският отбор подобри представянето си след началото на новата ера в F1. В момента Алпин води оспорвана битка с Макларън за четвъртото място при конструкторите.

В началото на август Фернандо Алонсо изненадващо обяви, че напуска бившия екип на Рено за сметка на Астън Мартин. Тази новина шокира отбора от Енстън, който се надяваше испанецът да остане и през 2023 г.

Впоследствие Алпин реши да повиши Оскар Пиастри и го обяви за заместник на испанеца. Австралиецът обаче разкри, че няма да се състезава за французите, тъй като е подписал с Макларън. Алпин оспорва решението на бившия шампион във Формула 2. В крайна сметка Съвета за признаване на договорите към ФИА потвърди преминаването на Пиастри в британския тим.

Загубата на Алонсо и Пиастри бе сериозен удар за амбициите на Алпин. Въпреки това Роси вярва, че последните събития няма да променят плановете на неговия отбор.

„Засега нямаме проблеми, защото Фернандо остава при нас до края годината. Обикновено трябва да сме в състояние просто да поемем тази „неравност“, защото на този етап най-важното нещо е развитието на автомобила“, сподели Роси.

„Представете си, че ако сложите Макс Верстапен в по-бавен автомобил, който се класира на 18-а или 19-а позиция. Тогава ще се съмнявам, че той ще спечели повече от три позиции.“

„След това си представете обратното. Ако вземете пилот от този автомобил и го сложите в Ред Бул, съм сигурен, че може да спечели подиум или победа. В момента автомобилът все още е най-големият двигател на представянето. Честно казано ние постигаме добри резултати в тази насока.“

Алпин ще използва чисто нов под в Сингапур. Според спортния директор на тима Алан Перман, болидът А522 трябва да има много повече притискане след тази актуализация. В същото време Роси вярва, че тимът от Енстън продължава да се движи във възходяща позиция от началото на кампанията.

„Правим положителни промени. Отборът е фокусиран до краен предел. Освен това продължаваше да вкарваме нови актуализации. Най-важното нещо е автомобилът ни да работи и да става все по-бърз“, каза Роси.

„Един пилот ще ви осигури две или три десети допълнително, което в състезанията може да е изключително важно. Все пак, разликата между някои отбори е твърде голяма и не може да бъде стопена от който и да е състезател.“

„Все още трябва да постигнем по-силни резултати с автомобила. Добрата новина е, че имаме добра концепция, която е здрава по отношение на това да ни дава ъпгрейди, които постоянно подобряват представянето“, допълни главният изпълнителен директор на Алпин.