Начало Други Алпин се завърна на подиума на Имола

Алпин се завърна на подиума на Имола

45
0
алпин

Алпин се завърна на подиума 35 години след историческата си победа в 24 часа на Льо Ман. Това се случи на пистата Имола във втория кръг от европейските серии Льо Ман, като зад волана на Алпин А450 бяха пилотите на Сигнатех-Алпин Нелсън Панчиатичи и Пиер Раг.

В началото на състезателния уикенд отборът записа най-добро време в свободната тренировка в първия ден. В квалификацията Панчиатичи нареди Алпин A450 на втора стартова редица.

След това дойде ред на състезанието и французинът защити четвъртото място по време на първия си стинт, преди в 24-ата обиколка Алпин-ът пръв да влезе в бокса. Панчиатичи предаде болида в ръцете на Пиер Раг, който се върна на пистата на пета позиция. Вторият пит бе малко след изтичане на половината време на надпреварата. Този път той остана зад волана и компенсиращата стратегия започна да изплаща дивиденти.

Независимо от няколкото капки дъжд на различни участъци от трасето, пилотът от Нормандия продължи да наваксва разликата. След последния питстоп и смяната на състезателите, Панчиатичи продължи натиска и скоро излезе на втора позиция, за да даде на Алпин първи финал на подиума след триумфа на марката през 1978 г.

Бяхме бързи през цялото състезание – отбеляза Нелсън. – Въпреки трафика успяхме да останем в челото на колоната и поддържах силно темпо през цялото време до карирания флаг. Това е чудесен резултат за отбора, но не мога да подтисна усещането си, че имахме потенциала да победим…

– Състезанието ни позволи много добре да опознаем поведението на колата със сликовете на Мишлен – добави Пиер. – Много съм доволен от нашите времена за обиколка и този резултат засилва самочувствието ни преди Льо Ман. Следващият път ще трябва да направим силно представяне за цели 24 часа!

Тийм шефът на Сигнатех-Алпин Филип Сино отбеляза, че и двамата пилоти са свършили чудесна работа.

Все още ни трябва малко време, за да извлечем пълния потенциал на гумите в състезателни условия. Предпочетохме да не поемем риска от двойни стинтове, но гумите биха ни позволили това. Ние сме конкурентни и благодарение на данните, които събрахме на Имола, сега ще можем да оптимизираме стратегията си – допълни той.

Сега тимът започва подготовката си за Льо Ман. Следващата седмица Нелсън Панчиатичи, Пиер Раг и Тристан Гоменди ще бъдат на пистата Маникур, за да направят нощни тестове с Алпин A450. След това отборът ще разполага с две коли за официалния тестови ден преди надпреварата в Льо Ман.